BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,95
ALTIN 2.505,22
HABER /  GÜNCEL

Bolivya'da benzin grevi başladı

Bolivya hükümetinin benzin fiyatlarına uyguladığı sübvansiyonları kaldırdmasının ardından ulaşım işçileri süresiz greve başladı. Benzin fiyatları yüzde 70 artacak.

Abone ol

Grev dolayısıyla yolda kalan yolcular askeri araçlarla taşındı

Bolivya'da ulaşım işçileri artan benzin fiyatlarını protesto etmek için greve başladı.

Benzin fiyatlarındaki yüzde 70 artışı protesto eden işçiler süresiz grev ilan etti, yolcular ülkenin ana şehirlerine ulaşmakta zorluk yaşadı.

Yolda kalanlara yardımcı olmak için askeri kamyonlar kullanıldı.

Bolivya hükümeti, benzin ve dizel sübvansiyonlarını pazar günü kaldırmış, fiyatları suni olarak düşük tutmaya devam edemeyeceğini söylemişti.

'Kaçakçılık varken sübvansiyon olamaz'

Hükümet, ülkedeki benzinin çoğunun kaçak yollarla başka ülkelerde satıldığını söylemişti.

Ülkenin Başbakan yardımcısı Alvaro Garcia Linera da bugün yaptığı açıklamada, sübvansiyonlardan elde edilen kar başka ülkelere aktığı sürece, hükümetin bu sektörü desteklemeye devam etmesinin anlamlı olmadığını vurguladı.

Ancak otobüs ve kamyon şöförlerini bir araya getiren sendika, fiyat artışının olumsuz etkisinin yaygın olarak hissedileceğini söylüyor.

Sendika adına açıklama yapan Franklin Duran, "Bu yalnızca ulaşım sektörünü değil, herkesi etkileyecek çünkü tüm fiyatlar yükselecek" dedi.

Hükümet, petrol fiyatlarındaki artışı kamu çalışanlarının maaşlarında yapılacak artışlar ve elektrik, su ve havagazı ücretlerinin dondurulması ile dengeleneceğini de açıkladı.

Ancak uzmanlar, serbest piyasa yaklaşımının öne çıkmasının ülkenin solcu Cumhurbaşkanı Eva Morales için zor bir sınav olacağını düşünüyor.