BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.504,41
HABER /  GÜNCEL

İran cezaevindeki Alman gazetecilere aileleriyle görüşme izni

İran, recm cezasına çarptırılan Sakine Aştiyani'nin oğluyla mülakat yaptıktan sonra tutuklanan iki Alman gazetecinin aileleri tarafından ziyaret edilmelerine izin verildiğini açıkladı.

Abone ol

İran, cezaevinde tutulan iki Alman gazetecinin aileleri tarafından ziyaret edilmelerine izin verildiğini açıkladı.

İki Alman gazeteci, Tebriz'de ekim ayında Sakine Muhammed Aştiyani'nin oğluyla mülakat yaptıktan sonra tutuklanmışlardı.

Tahran, bir muhabir ve foto muhabirinin İran yasalarına aykırı davrandıklarını itiraf ettiklerini öne sürdü.

Kasım ayında İran devlet televizyonunda görüntüleri yayınlanan gazeteciler, bir Alman eylemci tarafından Aştiyani'nin ailesiyle görüşmeye ikna edildiklerini söylüyor.

İran Dışişleri Bakanlığı, iki Alman vatandaşının pazartesi akşamı Tebriz'deki cezaevinde yakınlarıyla görüşmelerine izin verildiğini açıkladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İran'lı muadili Ali Ekber Salihi'ye görüşmenin ayarlanmasındaki katkıları nedeniyle kamuoyu önünde teşekkür etti.

Berlin, ayrıca vatandaşlarının serbest bırakılmasını sağlamak için elinden geleni yaptığını da vurguladı.

İran, ekim ayında ikilinin ülkede vizesiz bulunduklarını itiraf ettiklerini de öne sürmüştü.

Zinayla suçlanan İranlı Sakine Muhammed Aştiyani'nin recm cezasına çarptırılması, İran'ı uluslararası alanda yoğun eleştirilerin hedefi haline getirdi.

Sakine Muhammedi Aştiani'nin yanısıra, oğlu ve avukatı da cezaevinde tutuluyor.

Geçen hafta 80'i aşkın siyasetçi, akademisyen ve sanatçı ortak bir mektup yayınlayarak, İran'da taşlanarak ölüme mahkum edilen Sakine Muhammedi Aştiani'nin koşulsuz serbest bırakılmasını istedi.

Üçünün de serbest bırakılması talebini içeren mektupta imzası olanlar arasında eski Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, aktör Robert de Niro ve Robert Redford, ve Nobel edebiyat ödüllü yazar VS Naipaul yer alıyor.

Sakine Muhammedi Aştiani 2006 yılında zinadan suçlu bulunarak 99 kez kırbaçlanmaya mahkum edilmişti.

Ama aynı yıl kocasının ölümü ardından mahkemesi yeniden görülen kadın, bu sefer zina ve cinayetten yargılandı ve recm (taşlanarak öldürülme) cezasına çarptırıldı.

İran Yüksek Mahkemesi, verilen cezayı 2007 yılında onayladı.

Bu yıl başlarında Sakine Muhammedi Aştiani'nin salıverilmesi için başlatılan uluslararası kampanya ardından, Brezilya hükümeti kadına sığınma hakkı tanıdığını duyurdu.

Uluslararası kampanya karşısında recm cezasını askıya alan İranlı yetkililer, davayı yeniden gözden geçireceklerini söylediler.

İran hükümeti halen Sakine Muhammedi Aştiani'nin suçlu olduğunu ve cezalandırılması gerektiğini belirtiyor.