BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,88
ALTIN 2.435,94
HABER /  GÜNCEL

Boğaziçi'ne mescid Twitter'ı salladı!

Boğaziçi Üniversitesi'nin kampüsüne mescid yapılmasını isteyen öğrenciler Twitter'ı iki gündür sallıyor!

Abone ol

Hatice Kübra
TWİT-ÜL HAVADİS- Twitter'da iki gündür Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri tabela asıyor. Sosyal medyada oldukça ses getiren bu TT çalışmasının amacı Boğaziçi Üniversitesi'nin kampüsüne mescid yapılmasını sağlamak. Yönetim bir türlü öğrencilerin mescid isteğine ikna olmamış bugüne kadar. Değişen rektörle birlikte mescide kavuşma umutları biraz daha artmış öğrencilerin. Twitter'dan seslerini duyurmaya çalışan bu öğrencilere namaz kılmayan hatta ateist olan öğrencilerden de destek var. TT çalışması boyunca da pek çok ünlü, ünsüz isim mescid isteyen bu öğrencilerin arkasında.

Twit-ül Havadis'e konuk ettiğim Boğaziçi Üniversitesi Matematik bölümünde öğrenci olan Ümran Gülbin Sarı kampüse neden mescid istediklerini anlattı. Boğaziçi Üniversitesi'nin civarında kampüse çok yakın camiler bulunması öğrencilerin bu isteklerinin eleştirilmesine neden olmuştu. İşte o eleştirilere bakın nasıl cevap verdiler...

Boğaziçi'nde mescid isteyen kaç kişi var?

3 yıl önce 1000'e yakın imza toplanmıştı. bugün açtığımız masada yalnızca bir günde 800 kişi imza verdi. Okulun en az yüzde % 10 u mescide sıcak bakıyor. Namaz kılmayan arkadaşlarımız da bize bu konuda destek oluyorlar.  

Mescid gerçekten gerekli mi? Boğaziçi Üniversitesinin çok yakınında camiler var, namaz kılmak isteyen öğrenciler camilere gidip kılabilir diyorlar. Siz neden ısrarla kampüste mescid istiyorsunuz?
 
Bunu  videomuzda detaylı anlattık. O camiler aslında çok da yakın değiller. Ders aralarımız 10 dakika ve 10 dakikada o "yakında"ki camiye gidip namaz kılıp dönmemiz hayli zor. Kuzey kampüste yolda gördüğünüz arkadaşlarınıza selam dahi vermeden koşarsanız,  yetişebilirsiniz. Ama güney kampüste bu imkansız. 

AĞAÇLARIN ARKASINDA NAMAZ KILIYORUZ

Bu zamana kadar namazlarınızı nerede kılıyordunuz?
 
Yıllardır ağaç arkalarında, otoparkta, spor salonu soyunma odalarındaki duşlarda namazlarımızı kıldık. Hava yağmurlu değilse, Boğaziçi'nin meşhur manzarasına karşı çimlerde, kedilerin tam secdeye gidecekken oturduğu seccadelerde, kötü havalarda bulabilirsek boş sınıflarda.  
 
Namaz kılmayan ya da başka dinden olan ya da ateist olan arkadaşlarınızdan bu konuda destek var mı?
 
Video için röportajları yaparken bir arkadaşımıza mescid arayışımız için soru sorduğumuzu aktarıp "güneyden kuzeye kaç dakikada çıkıyorsunuz" dedik ve "ben ateistim ama haklısınız en az 10 dakika , o arada yetişmez" demişti. Bu yalnızca bir örnek. Sosyal medyaya yayılmadan önce de kendi arkadaşlarımız zaten sıkıntımıza şahit oluyordu ve destek veriyorlar

TAM ZAMANLI ÖĞRENCİLİK! 

Yönetim bu talebi neden geri çeviriyor? 
 
Yönetim okulun seküler bir yer olduğunu söylüyor. Bize "siz öğrencisiniz, tam zamanlı işiniz öğrencilik. diğer şeyler tali" diyor. Halbuki, biz kampüsün bir yaşam alanı olduğunu düşünüyoruz. bu yaşam alanımızda kendi hayati ihtiyaçlarımızı yerine getirmek bizim tam zamanlı işimiz

Sosyal medyada sesiniz yeterince duyuldu mu sizce?
 
2 gecedir tt olabiliyoruz, fakat yetmez biliyoruz. Basında sesimizi duyurmaya başladık ama daha çok desteğe ihtiyacımız var.

Yaptığınız TT çalışmasının geri dönüşü olacak mı sizce? Olmazsa devamı gelecek mi?
 
TT'yi hem kamuoyu oluşturmak hem basına sesimizi duyurmak için önemsiyoruz. okul daha önce yüzlerce öğrencinin dilekçesini 5 dakikada reddetmişti ama yeni rektör belki kulaklarını tıkamamayı tercih eder ve öğrencilerin sesini duyar, umutluyuz.