BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.378,20
HABER /  GÜNCEL

Boğaz 1954'teki gibi donar mı?

İstanbul'da yaşana soğuk, İstanbul Boğazı’nın donup donmayacağı sorusunu akıllara getirdi.

Abone ol

İstanbul Boğazı, 1929 ve 1954 yıllarında buzlarla kaplandı. Ancak denizde buz kütlelerinin oluşmasının nedeni İstanbul’daki soğuk hava değil Tuna ve Volga Nehri’nden kopan dev buz kütlelerinin Boğaz’ı kaplamasıydı.

Son yılların en soğuk kışının yaşanması ve Çatalca’da sıcaklığın eksi 10 dereceye kadar düşmesi Boğaz’da benzer bir olayın yeniden yaşanıp yaşanmayacağını da gündeme getirdi.

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul Boğazı’nın sıcaklıklar eksi 20 dereceye düşse dahi donmayacağı görüşünde. Tuzlu suyun donmasının kolay olmadığına dikkat çeken Şen, “Boğaz donmaz çünkü Boğaz’da sürekli bir akıntı var. Su tatlı olsa ve Boğaz hareketsiz olsaydı donmadan bahsedebilirdik. Boğaz hem tuzlu su hem de sürekli bir akıntı var. Sıcaklık daha da düşse, eksi 20 derece bile olsa donması mümkün değil. Mesela Karadeniz kapalı bir göl gibi olduğu için 673 ve 800-801 yıllarında 2 kez donmuş” dedi.

ARTIK 20 YILDA BİR GELİR

İstanbul Boğazı’nda 1929 ve 1954 yılındaki görüntülerin Tuna nehrindeki donmadan kaynaklandığını belirten Şen, “Tuna ve Volga’dan kopan buzulların Boğaz’a ulaşması nedeniyle denizde buzlanma olmuş. Şu an Boğaz’daki su sıcaklığı 6-7 derece ve bundan aşağıya da pek düşmez. Marmara’da görülen yoğun kar yağışı Karadeniz’in yaptığı göl etkisinden. Bu hava sistemi İstanbul’a çok nadir gelir. Sibirya’dan sarkan soğuk havanın Karadeniz’den nemi alıp İstanbul’a bırakması çok nadir olur. Eskiden çok sık gelirdi ama artık 20 senede bir oluyor” diye konuştu