BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Boeing'in Dreamliner sorunları bitmiyor

Japonya'da iki havayolu şirketi, Boeing 787 Dreamliner uçaklarından birinin akü sorunları başgöstermesi üzerine acil iniş yapması ardından, bu uçakları seferden çekti.

Abone ol

Japonya'da iki hava yolu şirketi, Boeing 787 Dreamliner uçaklarından birinin, akü sorunları başgöstermesi üzerine acil iniş yapması ardından, bu uçakları seferden çekti.

All Nippon Airways (ANA), Yamaguchi Ube'den kalkan NH 692 sefer sayılı uçağının havalandıktan hemen sonra yeniden iniş yapmak zorunda kalması ardından, elindeki 17 Dreamliner'ın uçuşlarını durdurdu.

Japan Havayolları da bugünden itibaren yeni bir açıklama yapılıncaya kadar 7 Dreamliner'ı sefer dışı bıraktığını bildirdi.

Bu son olay, Boeing şirketi ve çeşitli sorunlar çıkaran Dreamliner uçakları açısından yeni bir darbe olarak görülüyor.

Son haftalarda Dreamliner uçaklarında yakıt sızıntısı, pilot kabini camında çatlak, fren sorunları ve elektrik kontağından kaynaklanan bir yangın dahil, birçok sorun yaşandı.

ABD'nin Virginia eyaletinde bulunan Teal Group'tan üst düzey yorumcu Richard Aboulafia, "Durumun ciddi bir kriz noktasına gelmesine yaklaşılıyor. Hızla birşeyler yapılmazsa, bu son olay, insanların Dreamliner uçaklarına bakışını değiştirecek" dedi.

ANA havayollarının NH 692 sefer sayılı Boeing 787 tipi yolcu uçağı, Japonya'nın batısındaki Yamaguchi Ube'den Tokyo'daki Haneda havaalanına gitmek üzere yerel saatle 08:10'da kalktı. Uçağın havalanmasından kısa bir süre sonra pilot kabininde duman görüldü ve tuhaf bir koku hissedildi.

Havayolu şirketi, dumana neyin yol açtığının henüz anlaşılamadığını ve sorunun araştırıldığını açıkladı. Bununla birlikte uçağın ön kargo bölmesindeki akünün, geçen hafta ABD'deki bir Dreamliner uçağında yangına neden olan aküyle aynı tip olduğu kaydedildi.

Japon uçağı pilotun kabinde bir hata uyarısı görmesi üzerine 08:47'de Takamatsu havaalanına acil iniş yaptı. ANA, uçaktaki 129 yolcu ile 8 kişilik mürettebatın tahliye edildiğini ve bazı yolcularda hafif yaralanmalar olduğunu bildirdi.

Reuters haber ajansı 5 kişinin yaralandığını duyururken, Bloomberg bir kişinin hastaneye sevkedildiğini kaydetti. ANA bu sayıları doğrulamadı.

Japonya'da duyulan kaygıların, Boeing'in yeni gururu olarak görülen Dreamliner uçaklarını seferlerinde kullanan veya sipariş etmiş olan birçok büyük ve tanınmış uluslararası havayolu şirketlerine de yansıyacağı tahmin ediliyor.