BIST 10.148
DOLAR 32,27
EURO 34,99
ALTIN 2.448,09
HABER /  GÜNCEL

BMW'ye gece görüşü kamerası

Alman otomobil üreticisi gece sürüş güvenliğini artırmak için, 7 serisi modellerinde Night Vision adı verilen termal kamera teknolojisi kullanacak.

Abone ol

BMW’den gece görüş teknolojisi
Alman otomobil üreticisi gece sürüş güvenliğini artırmak için, 7 serisi modellerinde Night Vision adı verilen termal kamera teknolojisi kullanacak.

Araştımalar, trafik yoğunluğunun gündüze göre dörtte bir oranına düşmesine karşın, yaşanan ölümlü kazaların yarısından fazlasının gece gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Alman otomotiv firması BMW, gece sürüş güvenliğini artırmak için, Night Vision adı verilen yeni bir termal kamera teknolojisini hayata geçirdi.

BMW araçların ön paneline yerleştirilen ve gece görüş cihazıyla donatılan bir kamera karanlıkta gözle görülmesi mümkün olmayan insan ve hayvan gibi cisimleri termal olarak tespit ediyor.

Termal kamerlar ısı enerjisini ölçüyor ve gece seyahetlerinde kaza nedenlerinin başında gelen, yola çıkan hayvan ve insanların, 300 metreyi bulan menziliyle far mesafesine girmeden algılanmasını sağlıyor. Sistemin özellikle yaban hayatın sürdüğü kırsal yollar, karanlık garaj girişleri gibi görüşü sınırlayan mekanlarda fayda sağlaması bekleniyor.

Sürücü paneline yerleştirilen bir monitör sayesinde termal kameradan elde edilen görüntüler araç içine ulaştırılıyor.

OTOMATİK UZUN FARLAR

Yine BMW tarafından geliştirilen ve gelecek aydan itibaren Alman üreticinin 5, 6 ve 7 modellerinde kullanılmaya başlayacak diğer bir teknoloji ise otomatik yanan uzun farlar olacak.

Night Vision teknolojisi BMW 7 serisi araçlarda 2005 yılının son çeyreğinden itibaren kullanılmaya başlanacak. Dikiz aynasına entegre olarak yerleştirilen bir kamera yol üzerindeki hareketleri ve ışık oranını gözlemleyerek uzun farları aktif hale getirecek ya da kapayacak. Sistem yol üzerindeki araçların ön ve arka farlarının yanı sıra yoldaki ışıklandırma durumunu da ölçecek hassasiyete sahip olacak. Yolda araç bulunmaması ve ışık durumunun yetersiz olması halinede otomatik olarak uzun farları yakacak.

Araçlarında bu hizmetleri uygulayan ilk otomobil üreticisi olacak BMW, geliştirdiği teknolojilerin sürücüler için artan güvenlik ve konfor anlamına geldiğini belirtiyor.

Kaynak: