BIST 10.094
DOLAR 32,38
EURO 34,75
ALTIN 2.409,52
HABER /  GÜNCEL

BM'den PYD için kritik açıklama!

Birleşmiş Milletler (BM), Cenevre’de başlayan Suriye görüşmelerine PYD’nin “ileriki aşamalarında katılabileceğini” bildirdi.

Abone ol

Suriye’de devam eden iç savaşı durdurmaya yönelik BM’nin girişimi ile başlatılan Cenevre – 3 Konferansı, kimlerin katılacağı konusunda yaşanan sorun nedeni ile arzu edilen şekilde başlatılamadı.
 
BM Genel Sekreteri Sözücüsü Stephane Dujarric, bugün New York’ta gerçekleşen günlük basın brifinginde, barış görüşmelerin altı ay süreceğini ve bu sürede değişik oyuncuların sürece dahil olabileceğini söyledi.
 
Bir gazetecinin “Suriye’de IŞİD’ e karşı Demokratik Birlik Partisi (PYD) önemli mücadele gösteriyor. Kürtler Suriye’nin unsurlarından biri ve önemli ölçüde toprakları kontrolü altında tutuyor. PYD neden barış görüşmelerinde yok?” sorusuna Dujarric, şu yanıtı verdi:
 
“BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Mistura’nın da söylediği üzere barış görüşmeleri altı ay sürecek. Görüşmelere değişik zamanlarda değişik oyuncular da dahil olabilir. Geniş bir yelpazede yapılacak olan Suriye barış görüşmelerinde farklı gruplara da yer verilecek” diye cevap verdi. 

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar el Caferi’nin başkanlık ettiği Suriye hükümeti heyetiyle de Mistura’nın dün görüştüğünü belirten  Dujarric, Özel Temsilci’nin barış görüşmeleri çerçevesinde diğer katılımcılar ve sivil toplum temsilcileriyle de biraraya geleceğini dile getirdi. 

Barış görüşmelerin zorlu geçebileceği mesajını veren Dujarric, şunları ekledi:
 
“Bazı dengeler dakika dakika değişebiliyor. Bazı delegasyonlar Cenevre’de olabilir ama görüşmelere katılmayabilir. Daha önce de söylemiştim, kimlerin orada ne için olduğunu ya da hangi otelde kaldıklarını bilemeyiz.”