BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,62
ALTIN 2.394,37
HABER /  GÜNCEL

BM'den kadınlar için yeni program

BM, dünyadaki kadın ayrımcılığının önüne geçebilmek amacıyla, yeni bir program oluşturuyor.

Abone ol

BM'nin 192 üyeli Genel Kurulunda bugün alınması beklenen kararla kurulacak yeni birim, BM'nin kadın hakları ve cinsiyet ayrımcılığının önlenmesi konularında faaliyet gösteren BM Kadın Programı (UNIFEM) gibi 4 kuruluşu kendi çatısı altında toplayacak.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Asha Rose Migiro, "BM Kadın" biriminin kurulmasıyla ilgili olarak düzenlenen basın toplantısında, Genel Kurulun, bir süredir devam eden müzakereler sonucunda anlaşmaya vararak bugün "BM Kadın"ın kurulması için "tarihi" bir karar alacağını, yeni birimin BM'yi kadın konularında daha da güçlendireceğini söyledi.

Migiro, BM'nin, dünyada cinsiyet ayrımcılığının giderilmesi ve kadının statüsünün güçlendirilmesi konularında, geçmişte farklı birimler arasında bölünme yaşadığını, bazen fon bulma konusunda sıkıntılar görüldüğünü belirterek, kurulacak yeni birimin, BM'nin tüm kadın kuruluşlarını içinde toplayacak çatı bir kuruluş olacağını belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un "BM Kadın" biriminden sorumlu üst düzey müsteşar atayacağını belirten Migiro, bu kapsamda şimdiye dek 8 ülkenin adaylarını BM'ye bildirdiklerini, sivil toplum örgütlerinden de aday isimlerinin kendilerine ulaşmakta olduğunu kaydetti.

Migiro, yeni birimin "dünyada kız çocuklarının ve kadınların güçlü sesi" olacağını, bu aşamada BM için son derece heyecanlı bir gün yaşadıklarını ifade etti.

Genel Sekreter Yardımcısı Migiro, yeni birimin, hem kadın haklarının güçlendirilmesi konusunda temel politikalar üretecek hükümetlerarası kuruluşlara destek olacağını, hem de üye ülkelere bu politikaları uygulamalarında yardımcı olacağını söyledi.

Yeni birimin 2011 Ocak ayında faaliyet göstermeye başlaması bekleniyor.