BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

BMden İsraile ikinci kınama şoku

Önce BM Güvenlik Konseri ardından da İnsan Hakları Konseyi... İsrail, BM'den ikinci kez kınama aldı.

Abone ol

BM Güvenlik Konseyi'nden sonra BM İnsan Hakları Konseyi de İsrail'i sert şekilde kınadı. Konseyde kabul edilen karar İsrail'in Gazze'ye giden gemilere düzenlediği saldırı hakkında bağımsız ve uluslararası bir inceleme başlattı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin İsrail'i uluslararası hukuku çiğnediği ve Gazze'yi ablukaya aldığı için çok sert şekilde kınadı.

İsviçre'nin Cenevre kentinde toplanan BM İnsan Hakları Konseyi'nin bugün yayınladığı deklerasyonda, İsrail'in Gazze'ye yardım filosuna yaptığı kanlı baskının "çok çirkin bir saldırı" olduğu ifade edildi. Konseyden ayrıca baskının araştırılması için uluslararası bir soruşturma kurulunun oluşturulması kararı çıktı.

Karar 32 evet, üç hayır, sekiz çekimser oyla kabul edildi.

Komisyondan "insani yardım taşıyan gemi filosuna İsrail'in yaptığı saldırılardan kaynaklanan, uluslararası insani yardım yasaları ve insan hakları yasaları dahil uluslararası hukuk ihlallerini inceleyecek bağımsız bir uluslararası soruşturma komisyonu oluşturulması" kararı çıktı.

Metinde ayrıca konseyin başkanına bağımsız uluslararası soruşturma komisyonunun üyelerini belirleme yetkisi verildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de İsrail'i Gazze'ye yardım götüren gemi filosuna uluslararası sularda müdahale ettiği için kınamıştı.