BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,65
ALTIN 2.409,43
HABER /  GÜNCEL

BM Taliban ile el Kaide'yi birbirinden ayırdı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Taliban ve el Kaide'ye yönelik uluslararsı yaptırım listelerini birbirinden ayırdı.

Abone ol

Güvenlik Konseyi, Afganistan'daki bazı eski Taliban üyelerinin Birleşmiş Milletler yaptırım kara listesinden çıkarılmasını görüşmek için dün yaptığı toplantıda, Taliban ve el Kaide yaptırım listelerini birbirinden ayırdı.

Batılı diplomatlar, girişimin Afganistan'daki soruna siyasi bir çözüm bulmaya çalışan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'yi desteklemeyi hedeflediğini söylüyor.

Güvenlik Konseyi, iki karar metnini oylamaya sundu.

Kararlardan biri Taliban, diğeri ise el Kaide üzerine.

Yaptırım uygulanan kişiler kara listesi, 10 yılı aşkın bir süre önce oluşturuldu.

Listede, Taliban ve el Kaide ile ilişkili yaklaşık 450 birey ve kurum vardı.

Kara liste oluşturulurken, batı karşıtı militanların tümü eşit derecede tehlikeli adledilerek birlikte gruplandırılmıştı.

10 yıl sonra bu durumun gözden geçirilmesinin önemli nedenlerinden biri ise, çatışmanın bir şekilde sona erdirilmesi gerekliliği.

ABD tarafından hazırlanan iki ayrı karar tasarısının Konsey'de oy birliğiyle kabulüyle, seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması gibi yaptırımlara uğrayan Taliban üyeleri ile El Kaide üyelerinin tek olan listesi ikiye ayrılmış oldu.

İki ayrı karar metni oluşturulmasının sembolik önemi de var.

Metinlerin ayrı tutulması BM'nin bu iki grubun farklı gündemleri olduğuna ve dolayısıyla farklı muameleye tabi tutulmasına ilişkin farkındalığının bir göstergesi.

Taliban, Afganistan'daki uluslararsı güçle mücadele ediyor, el Kaide'nin gündemi ise her zaman küresel cihad oldu.

Batılı diplomatlar, Usame Bin Ladin'in ölümünün, Taliban'a el Kaide ile bağlarını koparması ve siyasi sürece dahil olması çağrısı yapmak için yeni bir fırsat sunduğunu söylüyor.

Cuma günü yapılan oylama da bu yönde bir adım olarak görülüyor.

Kararın kabulünün ardından konuşan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, el Kaide üyelerine yönelik yaptırımların bu kararla daha da sertleştiğini belirterek, ABD'nin El Kaide ile mücadelesine aynen devam edeceğini ifade etti.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark Lyall Grant da yaptığı açıklamada, Konsey'in iki listeyi birbirinden ayırmasıyla terörle mücadelede önemli bir adım attığını söyledi.

Ancak asıl soru, BM'nin kara listesinden çıkarılacakların Taliban kademelerinde ne kadar meşruiyete sahip olduğu.

Eğer bunun cevabı, fazla değil ise, oylama Karzai'nin uzlaşma çabalarına çok da yardımcı olmayacağı düşünülüyor.

BM'nin Taliban yaptırım listesinde yaklaşık 140 kişi ve kurumun, El Kaide listesinde ise yaklaşık 310 kişi ve kurumun adı yer alıyor.