BIST 10.241
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.376,16
HABER /  GÜNCEL

BM Suriye için özel temsilci atıyor

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Suriye'deki hak ihlallerini kınadı ve ülkedeki olayları araştırması için özel bir temsilci atama kararı aldı.

Abone ol

Birleşmiş Miletler İnsan Hakları Konseyi Suriye'deki şiddet olaylarıyla ilgili olarak sert bir kınama yayımladı ve hükümetin protestoculara karşı uyguladığı baskıyla ilgili özel bir temsilci atama kararı aldı.

Konseyin şiddet konusundaki raporu BM Genel sekreterine gönderilecek.

Birleşmiş Milletler hükümet karşıtı gösterilerde 4000 kişinin öldüğünü tahmin ediyor.

Olaylarda yüzlerce Suriye askerinin öldürüldüğü de iddia ediliyor.

İngiltere büyükelçisi Cenevre merkezli konseyin kararının bugüne kadar Suriye konusunda aldığı en sert karar olduğunu belirtiyor.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay Suriye'deki sivilleri korumak için acil eylem çağrısında bulunmuştu.

Konseyin kararı yapılan olağanüstü toplantıda 37 lehte, dört aleyhte ve altı çekimser oyla kabul edildi.

Karara karşı çıkan ülkeler arasında Suriye'ye Libya türü bir askeri müdahale yapılmasına karşı olan ve bu nedenle de konuyla ilgili oylamalarda BM Güvenlik Konseyi'nde de ret oyu kullanan Rusya ve Çin.

BM İnsan Hakları Konseyi'nin kararı Suriye'de hak ihlalinde bulunduğu düşünülen askerlerin görevden alınması ve düşünce suçlularının serbest bırakılması gibi önerileri de barındırıyor.

Pillay, Suriye'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesini de istemişti. Ancak bu talep komitenin karar açıklamasına giremedi.

Bu hafta başında yayımlanan bir başka BM raporunda Suriye güvenlik güçlerinin insanlığa karşı suç işledikleri beliritilmişti.