BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

BM: Libya'da iki taraf da suçlu

Libya'da araştırmalar yapan BM heyeti, Kaddafi yönetimini savaş suçları ve insanlığa karşı suç işlemekle itham etti. Heyet, Libyalı isyancılara da aynı türde suçlamalar yöneltti.

Abone ol

Libya'daki insan hakları ihlallerini soruşturan BM heyeti Libya hükümetini savaş suçları ve insanlığa karşı suç işlemekle itham etti.

Raporda muhalif güçlere de eleştiriler yöneltildi.

İnsan hakları uzmanlarından oluşan heyet, cinayet ve işkence kanıtları bulduklarını ve bu suçların süreklilik arz eden ve Libya lideri Muammer Kaddafi'ye işaret eden bir şekilde işlendiğini belirtti.

BM heyeti, muhalif güçlerin de savaş suçu sayılabilecek hak ihlallerinde bulunduğunu, ancak bunların sayısının daha az olduğunu kaydetti.

Daha önceyse NATO Libya'daki görev süresini 90 gün daha uzattı.

Cenevre'dre açıklanan BM raporu üç uzman tarafından hazırlandı.

Uzmanlar araştırma için Libya'ya gitti ve çatışmanın her iki tarafının yanı sıra, insan hakları grupları, tıp çalışanları ve gözaltında tutulanların aileleleriyle görüştü.

'Göçmen işçilere işkence'

Heyet, araştırma için hükümetin ve isyancıların elinde tuttuğu yerlerle, ülke sınırları dışındaki mülteci kamplarında toplam 350 görüşme yaptı.

Raporda isyancıların elinde tuttuğu bölgelerde özellikle göçmen işçilere karşı işkence ve kötü muamele yapıldığına dair kaygılar dile getirildi.

Araştırma raporu gelecek pazartesi günü Cenevre'deki BM İnsan Hakları Konseyi'nde tartışılacak.

Raporun yayımından önce de Brüksel'de toplanan 28 NATO üyesi ülkenin temsilcileri NATO'nun Libya'daki misyonunun süresini uzattı.

BM, Libya'ya müdahaleye 31 Mart'a kadar yetki vermiş, daha sonra sorumluluk NATO'ya devredilmişti. NATO'ya verilen 90 günlük yetkiyse 27 Haziran'da doluyordu.