BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.436,67
HABER /  GÜNCEL

BM Genel Sekreteri'ne sert eleştiri

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, kendisine en yakın bürokratlardan biri tarafından yazılan kitapta çok sert bir dille eleştirildi.

Abone ol

Ban Ki-Moon BM Genel Sekreterliği'ne 2007 yılında getirildi

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Cambria; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073741899 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:Cambria; mso-ansi-language:SV; mso-fareast-language:EN-US;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

2007 yılında göreve gelen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, kendisine en yakın bürokratlardan biri tarafından çok sert bir dille eleştirildi.

2005-2010 arasında BM genel sekreterine bağlı olarak kurumda başdenetmenlik görevinde bulunan İsveçli Inga Britt Ahlenius altı ay önce görevden ayrılırken Ban Ki-Moon'a vermiş olduğu elli sayfalık değerlendirme raporunu gazeteci Niklas Ekdal ile birlikte kaleme aldığı kitaba da koydu.

"Mr Chance: FN:s förfall under Ban Ki-Moon", Türkçesiyle "Ban Ki Moon'un Yönetiminde BM'in Çöküşü" adlı kitapta genel sekreterin başarısızlığı ele alınıyor.

Kitap ve dolayısıyla BM'in durumu İsveç'te son günlerde en çok konuşulan konulardan biri haline geldi.

Kitap hakkında kültür sayfalarındaki değerlendirmelerin yanısıra siyasi yorumlarda da BM'in durumu ele alınıyor.

Gazetelerdeki değerlendirmelere göre 258 sayfalık kitabın özeti şöyle: BM, Genel Sekreter Ban Ki-Moon yönetiminde itibar erozyonuna uğradı.

Acil yardım gibi ancak BM' in altından kalkabileceği geniş çaplı operasyonlar için örgütün ayakta kalıp daha dinamik olması gerektiği savunulan kitapta 2012'de görev süresi dolacak olan Ban Ki-Moon'a bir dönem daha görev verilmemesi ve örgütün başına karizmatik bir lider seçilmesi öneriliyor.

Soğuk savaşın sona ermesiyle, büyük devletler arasında BM'i yönlendirme konusunda rekabetin de bittiğine dikkat çekilen kitapta örgütün bu şansı kullanmak yerine etkinliğini yitirdiğine işaret ediliyor.

Çok sayıda olay örnek verilerek Genel Sekreter Ban Ki-Moon'un BM tarihindeki en silik bürokrat olduğu ileri sürülüyor.

Genel sekreterin aktif olarak müdahalede bulunması gereken birçok olayı ya görmezden geldiği, ya da üstünkörü geçiştirdiği de örneklerle anlatılıyor.

Inga-Britt Ahlenius ile Niklas Ekdal, İsveç Televizyonu'nun kültür programına konuk olarak kitabı yazış gerekçelerini de açıkladılar.

Dagens Nyheter gazetesinin başyazarlarından biri olan Niklas Ekdal, BM'in beklenilen tempoda çalışmaktan çok uzak olduğuna dikkat çekerek, yeni dönemde gereksinime cevap verecek bir yapıya kavuşturulabilmesi için uyarı amacıyla yazdıklarını belirtti.

Inga-Britt Ahlenius da geçen yıl emekliye ayrılırken genel sekretere teslim etmiş olduğu elli sayfalık eleştirileri kamuoyunun duymasında da yarar olduğunu söyledi.

BM'in içinde eleştiri mekanizmasının çalışmaz hale geldiğine dikkat çeken Inga-Britt Ahlenius, konuşma cesareti gösterenlerin harcandığını söyledi.

İsveç'te sayıştay başkanlığı sırasında düşündüklerini açık dille ifade etmesiyle tanınmış olan Inga -Britt Ahlenius'a BM personeli Ms Fearless yani Bayan Korkusuz adını takmıştı.