BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,96
ALTIN 2.507,11
HABER /  GÜNCEL

BM: Ekonomik büyüme için temiz enerji şart

Yeni başlatılan ve enerji, su yönetimi, toplu taşıma gibi sektörlere yoğunlaşan bu stratejiyle çevrenin koruması, iklim değişikliğiyle mücadele ve yoksulluğun azaltılabilmesi amaçlanıyor.

Abone ol

Birleşmiş Milletler'in hazırladığı bir rapor, her yıl temiz enerji sektörüne 1,3 trilyon dolar yatırım yapılarak uzun vadede küresel büyümenin ve ekonomik istikrarın sağlanabileceğini ortaya koyuyor.

Raporun yazarlarına göre kilit önemdeki 10 alana yapılacak ve küresel gayrı safi milli hasılanın yüzde 2'sine denk düşen bu yatırım sayesinde "düşük karbona dayalı, kaynakları verimli kullanan yeşil bir ekonomi"ye geçilebilir.

Kalkınmış ve kalkınmakta olan ülkelerden uzmanların hazırladığı rapordaki bulgular, bugün 100 kadar bakanın BM Çevre Programı kapsamında Kenya'da katıldığı bir toplantıda ilan edildi.

Yeni başlatılan ve enerji, su yönetimi, toplu taşıma gibi sektörlere yoğunlaşan bu stratejiyle çevrenin koruması, iklim değişikliğiyle mücadele ve yoksulluğun azaltılabilmesi amaçlanıyor.

Birleşmiş Milletler'e göre küresel düzeyde dünyanın kaynaklarını kullanma ve küresel ekonomiyi idare etmekte yapılan tercihler, sürdürülebilir değil.

Yeni rapor, iklim değişikliğinin hızlanmasını, su ve gıda sıkıntılarını ve bioçeşitlilikteki azalmayı kısa vadeli politikalarla açıklıyor ve farklı bir yaklaşım izlenmesi çağrısı yapıyor.

Birleşmiş Milletler'e göre yeşil enerjinin, sürdürülebilir tarımın, toplu taşımanın teşvik edilmesi ve su kaynaklarının daha iyi idare edilmesi, sadece iklim değişikliğinin etkilerini azaltmakla kalmayacak aynı zamanda ekonomik büyümeyi de canlandıracak.

Bununla beraber BM, bu stratejinin başta balıkçılık sektöründe olmak üzere istihdam kaybına yol açabileceğini kabul ediyor.

Ancak rapora göre uzun vadede yeşil ekonomi daha sürdürülebilir bir büyüme, daha iyi istihdam olanakları sunacak.

BM Çevre Programı UNEP genel direktörü Achim Steiner, 2,5 milyar insanın günde 2 dolardan aza geçindiğini, 2050'ye gelindiğinde ise dünya nüfusuna 2 milyarı aşkın yeni insanın daha ekleneceğini hatırlatarak ekonomik kalkınmanın önemine vurgu yaptı.

Yeni stratejiyi hazırlayanlar her yıl 108 milyar doların tarım projelerine, küçük çiftliklerin desteklenmesine harcanmasını öneriyor.

134 milyar doların, enerji verimliliğine uygun binalar inşa edilmesi için; 110 milyar doların da, dünyanın giderek azalan balık stoklarını artırmak üzere balıkçılık sektörüne ayrılması gündemde.

Yine 110 milyar dolar da su ve atık yönetimine ayrılacak.