BIST 10.139
DOLAR 32,30
EURO 34,86
ALTIN 2.382,47
HABER /  GÜNCEL

Libya lideri üzerindeki baskı artıyor

Başkenti Trablus'ta Kaddafi yandaşlarıyla hükümet karşıtı protestocular arasında geceboyu süren çatışmaların ardından durumun sakin olduğu haberleri geliyor. Kaddafi'nin oğullarından Seyfülislam Kaddafi ise ülkenin iç savaşın eşiğinde olduğunu söyledi.

Abone ol

Libya'nın başkenti Trablus'ta Kaddafi yandaşlarıyla hükümet karşıtı protestocular arasında geceboyu süren çatışmaların ardından durumun sakin olduğu haberleri geliyor.

Sabah erken saatlerde silah sesleri duyulmuş ve bir kamu binası ateşe verilmişti.

Ancak Trablus'taki BBC muhabiri durumun şimdilik kontrol altına alınmış göründüğünü söyledi.

Libya'nın Arap Birliği temsilcisi Abdül Münayim el Honi, kendi ifadesiyle "devrime katıldığını" ilan ederken, Hindistan büyükelçisi Ali el Essavi, BBC'ye yaptığı açıklamada, hükümetin eylemcilere yönelik tutumunu protesto amacıyla istifa ettiğini duyurdu.

Bir ay öncesine kadar Libya hükümetinin sözcüsü olan Muhammed Bayou ise yönetimin muhalifleri, şiddetle tehdit etmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Kaddafi rejimine bir diğer darbe de Libya'nın Warfla dahil, en büyük iki aşiretinin protestoculara desteklerini açıklamaları oldu.

Bu arada Libya lideri Kaddafi'nin oğullarından Seyfülislam Kaddafi ülkenin iç savaşın eşiğinde olduğunu söyledi.

Devlet televizyonundan halka hitap eden Seyfülislam Kaddafi, Libya'da ulusal çapta bir kaos yaşandığını, ülkenin bütünlüğünün tehdit altında olduğunu belirtti.

Siyasi reform sözü veren Kaddafi, ordu ve polisin göstericilere karşı aşırı güç kullanmasıyla bazı 'yanlışlar' yapıldığını kabul etti ancak ölü sayısının iddia edilenden çok daha az olduğunu savundu.

'233 ölü'

İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch'a göre, Libya'da Perşembe gününden bu yana 233 kişi öldü.

Örgüt, diğer hükümetleri Libya'yı durdurmaya çağırdı.

Trablus'ta dün gece bazı görgü tanıklarının "katliam" diye nitelediği olaylardan sonra başkentte durumun nispeten sakin olduğu, güvenlik güçlerinin Yeşil Meydan'da devriye gezdiği haber veriliyor.

Protestocuların Parlamento'nun da bulunduğu Halk Sarayı'nı ateşe verdiği ve itfaiye ekiplerinin yangını söndürmeye çalıştığı belirtiliyor.

Görgü tanıklarına göre Trablus'ta güvenlik güçleri protestoculara gerçek mermi ve gözyaşartıcı gazla müdahale etti.

Yeşil Meydan'daki gösteriye katılan bir eylemci, keskin nişancıların ayrım gözetmeksizin otomatik silahlarla kalabalığa ateş açtığını söyledi. Aynı eylemci, "İnsanlar başlarından sırtlarından vuruldu. Ben evime kaçtım. Dışarı çıkmaya korkuyorum" dedi.

Bazı görgü tanıkları da üzerinde Kaddafi'nin fotoğraflarının bulunduğu araçların kalabalığı arasına dalıp rastgele ateş açtıklarını anlattı.

Muammer Kaddafi'nin Libya'yı terk ettiği haberleri üzerine dün gece bazı gruplar sokaklarda sevinç gösterileri yapmaya başlamıştı. Ancak, Seyfülislam Kaddafi babasının "savaşa liderlik etmek için" hala Libya'da olduğunu söyledi.