BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

BM: ABD'deki jüri kararlarından dolayı endişeliyiz

Birleşmiş Milletler bünyesinde görev yapan insan hakları uzmanları ABD'de iki ayrı olayda iki siyah sivilin ölümüne karışan polis memurlarının yargılanmaması kararının endişe verici olduğunu söyledi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışan insan hakları uzmanları ABD'de büyük jürinin iki ayrı olayda iki siyah sivilin ölümüne karışan polis memurlarının yargılanmasına gerek olmadığı yönündeki kararların endişe verici olduğunu söyledi.

BM'nin azınlık haklarından sorumlu özel raportörü Rita Izsak "Büyük jürinin kararları ve her iki olayda da varolan çelişkili kanıtlar nedeni ile endişeliyim" dedi.

Izsak yayınladığı açıklamada "Aşırı güç kullanımının kurbanları Afrika-Amerikalılar ya da başka azınlık grubu mensupları olduğunda verilen kararlar, birçok insanı cezasızlık durumu konusunda meşru kaygılarla başbaşa bırakıyor" dedi.

BM'nin Afrika kökenli kişiler hakkındaki uzmanlardan oluşan çalışma grubunun başındaki isim Mireille Fanon Mendes France ise olayların varolan endişere yenilerini eklediğini söyledi.

ABD'de önce Ferguson kentinde 18 yaşında siyah silahsız bir genci vurarak öldüren polis memurunun yargılanmasına gerek olmadığı kararı protestolara neden olmuştu. Bundan kısa bir süre sonra ise New York'ta gözaltına almaya çalıştığı siyah silahsız bir adamın boynunu sıkarak etkisiz hale getirmeye çalıştığı için ölümüne sebep olan başka bir polisin de yargılanmasına gerek olmadığına hükmedildi. Kararlar ülkede tepkilere neden oldu.