BIST 10.677
DOLAR 32,24
EURO 34,99
ALTIN 2.420,19
HABER /  DÜNYA

Blair Iraka destek istedi

Tony Blair, demokrasi mücadelesi veren Irak'a daha fazla uluslararası destek verilmesini istedi.

Abone ol

27İngiltere Başbakanı Tony Blair, demokrasi mücadelesi veren Irak'a daha fazla uluslararası destek verilmesini istedi.

ABD'nin Georgetown Üniversitesi'nde dış politikayla ilgili bir konuşma yapan Tony Blair, “Demokrasi çocuğu doğmak için mücadele ediyor. Kesinlikle hepimiz bunu gerçek bir girişim olarak kabul etmeliyiz. Eğer Iraklılar demokrasiye olan inançlarını oy vererek gösterdilerse, biz de onları destekleyerek gösterelim” dedi.

Almanya ve Fransa gibi birçok ülkenin Irak'a saldırıya karşı çıkmasına atıfta bulunan Blair, “Yalnızca Irak'ta değil, uluslararası kamuoyunda barış zamanı. Biliyorum savaş dünyayı ikiye böldü. Iraklılar'ın demokrasi mücadelesi dünyayı birleştirmeli” diye konuştu.

Bu hafta Irak'ın başkenti Bağdat'ı da ziyaret eden Blair, ”Geçmişteki tartışmaları yinelemek ya da yeniden açmak istemiyorum. Eski çekişmelerin yerine yeni uyumu savunmak istiyorum” dedi.

Blair, Ortadoğu konusunda ise İsrail ile Filistinliler arasında anlaşma unsurlarının, bir Filistin devleti ve İsrail'in varolma hakkı olarak çok açık olduğunu kaydetti. Hamas'a İsrail'i kabul etmeme yönündeki reddini geri çekmesi çağrısındaki bulunan Blair, böylece müzakerelerin başlayabileceğini kaydetti.

Blair, konuşmasında ayrıca Irak gibi gelecekteki krizlerin üstesinden gelmek için BM, Dünya Bankası ve IMF gibi uluslararası kuruluşlara da acil reform çağrısında bulundu.