BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,60
ALTIN 2.391,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bizi bağlayan esas şey milli kimliktir!

TBMM Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu, AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı'nın başkanlığında toplandı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- TBMM Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu, AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı'nın başkanlığında toplandı. Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Göka, "Etnik ve dini kimliklerin insanların varoluşsal özellikleri, sosyal psikolojik gerçeklik olduğunu kabul etmemiz gerekir" dedi.

Komisyonda sunum yapan Göka, "kimlik" konusunda bilgi vererek, "Kimlik sorunlarını hele hele çözüm süreci içinde yeni anayasa çalışmalarının olduğu süreçte mutlaka çok kulak kesilmemiz, birbirimize kulak vermemiz ve kimlik meselesini iyi kavramamız gerekiyor" dedi.

Daha önceki anayasalarda yapıldığı gibi "eşitlik sağlayacağız" diye soyut ve özgür birey kavramını esas alıp, insanların kolektif kimlikleri yokmuş gibi davranmanın, hayırlı sonuçlar getirmeyeceğini belirten Göka, şöyle devam etti:

KİMLİKLERE SAYGI DUYMALIYIZ 

"Mutlaka yeni anayasada ne yapıp edip kolektif kimliklerin kendini tanıma, tanıtma ve saygı görme ihtiyaçlarını karşılayacak bir yol bulmak zorundayız. Yoksa 'bizi bağlayan esas şey milli kimlikdir, milli kimlik de devlete tabiyetten kaynaklanır ve onun dışındaki bütün farklılıklar bu eşitlik anlayışı içinde yok edilmelidir' anlayışına sahip çıkarsak gene Cumhuriyet boyunca olanlarla karşılaşmamız, sorunları çözmeden bırakmamız mutlak olur. Çünkü Cumhuriyet boyunca olan tam da buydu. Yani sen gruplarda ve insanda var olan kimlik yapılarını bastırırsan ve sadece 'şu olacaksınız' dersen, milli kimlik açısından bir meşruiyeti vardır ama itiraz edilmesi gereken yer etnik ve dini farklılıklara yapılan baskıdır. Eğer bu kadar bizi var eden şeyleri bastırırsak bir yasa (psikolojinin de yasaları vardır) gelir kendini dayatır. O yasa bastırılanın geri gelmesidir. İnsana dair neyi bastırırsanız, o gün gelir kendisini gösterir. Bu hatayı yeni baştan işlemememiz, etnik ve dini kimliklerin insanların varoluşsal özellikleri, sosyal psikolojik gerçeklikler olduğunu kabul etmemiz gerekir."

Her kimliğin tanınması ve saygı görmesi gerektiğini vurgulayan Göka, "Kimliklerin saygı gördüğü bir anayasa ve hukuk devleti şemsiyesi ile toplumda barış için çözüm için gayret eden, farklı kimliklere rağmen birarada yaşayacağımız duygusunu oluşturmaya çalışan aydınların ve insanların çabasına ihtiyaç var" diye konuştu.