BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,61
ALTIN 2.387,40
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Biz hazırız, Irak'ı bekliyoruz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gülyazı'da kurulacak sınır ticareti merkezine ilişkin son gelişmeleri anlattı...

Abone ol

Uludere'de 34 kişinin yaşamını yitirdiği olay sonrası, bölgede kurulması planlanan 'sınır ticareti merkezine' ilişkin temaslar sürüyor.

Yazıcı,  Gülyazı başta olmak üzere Üzümlü ve Derecik'te de gümrük noktaları kuracaklarını belirterek,"Bir süre önce Irak Maliye Bakanı ile görüştüm. Gümrüklerden de sorumlu. Heyetlerimiz yakın zamanda Zaho ya da Türkiye'de bir araya gelecek" dedi. Yazıcı, Habur'daki beklemeleri azaltmak için ikinci köprünün yapılmasını istediklerini, Ovaköy ve Aktepe gümrük kapılarının açılması için müzakerelerin sürdüğünü belirtti.

İŞLERİ ÇABUKLAŞTIRALIM

Yazıcı, Irak Maliye Bakanı'ndan "işlemleri çabuklaştıralım" ricasında bulunduğunu aktardı: "Biz hazırız. Karşı taraf da 'hazırım' dediği an eyleme dönüştüreceğiz. Onların bir yerel, bir de merkezi hükümeti var. Yetki kullanımı konusunda çelişki oluyor."

HAKKARİ'YE SINIR TİCARETİ İZNİ

Bakanlık tarafından konuya yönelik olarak bir bilgi notu da hazırlandı. Şırnak, Uludere ve Gülyazı, Habur üzerinden Irak'la sınır ticareti yapabilecek. Bilgi notunda, 2012 yılı için sınır ticareti kapsamında olmayan ürünler de sıralandı. Petrol ve petrol ürünleri, çay, şeker, antepfıstığı, canlı hayvan, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri bu kapsamda yer aldı. 25 kalem tarım ürününün, 67 kalem sanayi ürününün ithali uygun görülmedi.