BIST 11.068
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.501,85
HABER /  EKONOMİ

Biyokimyagerler dert küpü

Türkiye'de sadece Ege Üniversitesi'nde bulunan Biyokimya Bölümü'nün mezunları özel ve kamuda 'yok sayılmak'tan şikayetçi

Abone ol

Pekçok yasal haktan yoksun olduklarını ve güç birliği yaparak sorunlarına çözebilmek için Biyokimyagerler Derneği'ni kurduklarını belirten Başkan Ferhat Can Özkaya, "Bıkmadan usanmadan haklarımızı elde edebilmek için mücadele veriyoruz ama bu meslek grubunun tanınmadığını görerek daha da kahroluyoruz" dedi.

EN REVAÇTAKİ DAL

Özkaya, Ege Üniversitesi Biyokimya Bölümü mezunu ve öğrencileri olarak dertlerinin büyük olduğunu söyledi. Bölümlerinin sadece Ege Üniversitesi'nde bulunduğunu vurgulayan Ferhat Can Özkaya, "Lisans eğitimimiz boyunca biyolojik sistemlerin kimyasal temellerini incelemeyi temel alan bir eğitim programından geçmekteyiz. Aldığımız eğitim bizleri temel ilaç araştırmalarından endüstriyel çapta üretimlerin yapıldığı tesislerde çalışabilecek nitelikleri sağlayabilmektedir. Ayrıca biyokimya dalı günümüz bilim camiasındaki en revaçtaki daldır. Her bir biyolojik temelli üretim veya rutin testler için aranan ilk özellik biyokimyanın bilinmesidir" diye konuştu.

ÖZEL SEKTÖR TANIMIYOR

Türkiye'de, dünyadaki durumun tamamen farklı olduğunu ifade eden Özkaya, biyokimyacıların kamu ve özel sektör tarafından tanınmadığını belirterek, "Özel sektördeki fabrikalara gittiğimizde bizleri ya meslek yüksek okulu zannetmekteler ya da duymadıklarını söylüyorlar. Devletten birilerine durumumuzu anlatmaya çalıştığımızda ise bizden haberdar olmadıklarını söylemektedirler" dedi.

Ferhat Can Özkaya, şunları söyledi:

"Bölümümüz 31 Mayıs 1996 yılında açılmış ve aynı yıl öğrenci alarak eğitime başlamıştır. O günden bu güne gerek yönetimsel gerekse de bireysel hatalardan dolayı başta 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun olmak üzere pek çok yasal olarak hakkımız olanlardan yoksunuz. Haklarımızı elde edebilmek için pek çok bireysel ve gruplar halinde girişimlerde bulunulmuştur. Fakat birliktelikten yoksun oluşu, hayatın getirdikleri nedeniyle ve yasalların izin vermemesinden girişimlerin büyük çoğunluğundan olumlu sonuçlar elde ediledi."

SESİMİZ DUYULSUN

Özkaya hem mezunlar hem de öğrenciler olarak kendi aralarında birliktelik sağlamak ve elbirliği yaparak özlük hak arayışı için 2009'da Biyokimyagerler Derneği'ni kurduklarını kaydetti. Ferhat Can Özkaya, dernek olarak çeşitli girişimlerde bulunduklarını belirterek, "Sonuç olarak devlet bizleri kendi üniversitesinde eğitim vermekte. Bu eğitim için maddi yardım yapmakta. Öğretim üyesi istihdam etmektedir. Ancak mezun ettiği öğrencileri ise tanımamaktadır. İşte bu noktada bizler sıkışmış durumda kalmaktayız. Mağduruz, bu mağduriyetimizin bilinmesini, sesimizin duyulmasını istiyoruz" diye konuştu.