BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Birmanya muhalefeti mecliste

Birmanya'da muhalif lider Aung San Suu Kyi, partisinin geçen ay ara seçimlerde kazandığı zaferin ardından parlamentoda milletvekilliği yemini etti.

Abone ol

Birmanya'da muhalif lider Aung San Suu Kyi, partisinin geçen ay ara seçimlerde kazandığı zaferin ardından parlamentoda milletvekilliği yemini etti.

Suu Kyi ve partisi Ulusal Demokrasi Birliği'ne mensup diğer milletvekilleri yemin metni üzerindeki uzlaşmazlık nedeniyle daha önce törene katılmayı reddediyordu.

Parti yeminde eski askeri yönetim döneminde hazırlanan anayasaya atfen "koruma" sözcüğü yerine "saygı gösterme" ifadesinin kullanılmasını istiyordu.

Ama parti, daha sonra bu ısrarından vazgeçti. Anayasada askerin siyasi yaşamdaki rolünü güvenceye alan düzenlemeler bulunuyor.

Ev hapsinden parlamentoya

1990'daki seçimleri kazanmasına rağmen Aung San Suu Kyi'nin partisinin iktidara gelmesine izin verilmedi.

Bir yıl sonra Nobel Barış Ödülü alan Suu Kyi 21 yılda toplam 15 yıl ev hapsinde tutuldu.

Ara seçimde Ulusal Demokrasi Birliği ara seçimde büyük başarı göstermesine karşın parlamentoda az sayıda milletvekiliyle temsil edilecek.

Parlamentodaki sandalyelerin dörtte biri askerlere tahsis edilmiş durumda. Diğer sandalyelerin çoğunluğu da askerlerin desteğindeki iktidar partisine ait.

Ancak yine de partiye meclise girme izninin verilmesi Birmanya hükümetinin reform yolunda attığı en önemli adımlardan biri olarak görülüyor.