BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,78
ALTIN 2.426,92
HABER /  GÜNCEL

Birlikteliği sağlamaladır

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanı; huzuru, barışı, birlikteliği, gönül beraberliğini sağlayan kişi olmalıdır" <br/>dedi....

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanı; huzuru, barışı, birlikteliği, gönül beraberliğini sağlayan kişi olmalıdır"
dedi.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Merkezi’ni ziyaret ederek Başkan Kazım Ergün ile görüştü. Görüşmede Genel Başkan Yardımcıları Erdoğan Toprak, Aytun Çıray ve TBMM CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de yer aldı. Kılıçdaroğlu, Emekliler Derneğinin Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü olduğunu belirterek, “620 bin üyesi olan ender sivil toplum kuruluşlarından birisi. Emeklilerin sorunlarıyla her zaman her ortamda yakından ilgilendi ve çaba gösterdi” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANI KOLTUĞUNA OTURAN KİŞİ BÜTÜN TÜRKİYE’Yİ TEMSİL ETMELİDİR”
Önümüzdeki süreç içinde bir Cumhurbaşkanlığı seçimleri olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
“İlk kez Türkiye’de halk Cumhurbaşkanını seçecek, belirleyecek. Dolayısıyla Türkiye’nin en büyük STK’nın görüşünü almak bizim için çok önemli. Gerçekten Cumhurbaşkanının tarafsızlığı çok çok önemli. Cumhurbaşkanının bütün toplumu kucaklaması çok çok önemli. Cumhurbaşkanının temel özelliklerinden birisi de sorumsuzluğudur. Vatana ihanet dışında Cumhurbaşkanları sorumlu değillerdir. Anayasa Cumhurbaşkanını böyle tanımlamıştır, böyle belirlemiştir. Nedeni de Cumhurbaşkanı koltuğuna oturan kişinin bütün Türkiye’yi temsil etmesidir. Huzuru, barışı, birlikteliği, gönül beraberliğini sağlayan kişi olmasıdır. Emeklilerin görüşlerini bu bağlamda not ettik.”
Görüşmede, bir gazetecinin HDP ile ne zaman görüşeceğini ve eski cumhurbaşkanları ile görüşüp görüşmeyeceğini sorması üzerine Kılıçdaroğlu, “Önceliği biz STK’lara ve meslek odalarına verdik. Oy kullanacak çok geniş bir kitle var. Onların nasıl bir cumhurbaşkanı arzu ettiklerini, istediklerini bilme ihtiyacı duyduk. Bütün çabamız bunun üzerine inşa edildi. Daha sonra elde ettiğimiz veriler, bilgiler , görüşler ışığında siyasal partilerle de görüşeceğiz” yanıtını verdi.

“HERKESE MEVCUT ANAYASAYI CUMHURBAŞKANLIĞI İLE İLGİLİ ANAYASAYI OKUMALARINI TAVSİYE EDİYORUZ”
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Ergün, konuşmasının başında Soma’da meydana gelen maden faciasına değinerek, “Zonguldak’ta Orhan Veli’nin şu dizileri yazılıdır; “Siyah akar Zonguldak’ın deresi, yüz karası değil kömür karası. Böyle kazanılır ekmek parası” der. Onlar enerji elde etmek, ülkeyi kalkındırmak için hayatlarını feda ettiler. Böyle bir iş koludur orası. Bizde madencilikte ailemle, çocuklarımla vedalaşır, helalleşir öyle yeraltına girersin. Çıkman Allah’a kalmıştır ve çıkınca da geçmiş olsun derler. Bir kez daha onları rahmetle yad ediyoruz” diye konuştu.
Türkiye Emekliler Derneği’nin 100 şubesiyle gönüllü sivil toplumda Türkiye birincisi olduğunu belirten Ergün, şunları kaydetti:
“Türkiye’de 10 milyon 630 bin emekli var. 18 milyon 800 bin civarında da çalışan var. Emeklilerin hayatı da malum ama emeklileri hiç kimse yaşı 70 işi bitmiş, pili bitmiş insanlar olarak görmesin. Ülkemizin her türlü meselesinde fikir beyan edecek olgunlukta, deneyimde insanlarız. Önümüzde de Ağustos ayında cumhurbaşkanlığı seçimlerimiz var. Halkı temsil edecek en tepe noktasındaki insanın, herkesi kucaklayan büyük bir sevgisini, sempatisini kazanmış insan olmasını arzu ediyorum. Özellikle de herkese mevcut anayasayı bir kez Cumhurbaşkanlığı ile ilgili anayasayı okumalarını tavsiye ediyoruz. Sebebi bu anayasanın 101, 102, 103, 104, 105’inci maddelerinde Cumhurbaşkanımıza nasıl sorumluluk vermiştir, ne yapmıştır çok net bir şekilde bellidir. 103’üncü maddesi and içmesi aynı milletvekillerimiz seçildiğinde Meclis’te nasıl and içiyorlarsa, Cumhurbaşkanının da özel bir and içmesi noktasında görevi var. Aynı milletvekilleri gibi and içerken bu arada eklenen, “Herkesin insan haklarına ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak ve yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma, büyük Türk milleti ve tarih huzurunda namusum ve şerefim üzerine and içerim” diye sayın Cumhurbaşkanı and içiyor. Sonuçta herkesi kucaklayan, tarafsız davranan ve her konuda o konuya bizzat ilgilenen insan olmasını arzu ediyoruz.”
Emekliler olarak cumhurbaşkanı seçimlerinin de bir gerginlik ortamında geçmemesini temenni ettiklerini belirten Ergün, “Hiç kimseden feyz almıyorlarsa feyz alacakları çok önemli kişiler var. Yunus misali, Mevlana misali, Hacı Bektaşi Veli misali. Hacı Bayram Veli hazretleri der ki “Karşınızda padişah bile olsa kellenizin gideceğini de bilseniz, hakikati söylemekten korkmayınız” der. Gazi Mustafa Atatürk’te “Mevkisi, makamı kim olursa olsun, hakikati söylemekten korkmayınız” der” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Ergün, Kılıçdaroğlu’na emeklilerin hayatıyla ilgili hazırladıkları dosyayı takdim etti. Kılıçdaroğlu, toplantı salonundan çıkarken emeklilerle ayaküstü sohbet etti.
(İHA)