BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,77
ALTIN 2.432,87
HABER /  EKONOMİ

Altındaki şok düşüş devam edecek mi?

Jeopolitik risklere yönelik tedirginliklerin azalmasıyla altın fiyatları geçtiğimiz hafta boyunca değer kaybetti.

Abone ol

Genel olarak siyasi ve sistemik risklerin yükseldiği bir dönemde güvenli liman olarak görülen külçe metaller Soğuk Savaş'tan bu yana Doğu ile Batı arasında görülen en büyük restleşmeden faydalandı.

Ukrayna krizinin yoğunlaştığı dönemde altın Mart ayına kadar geçen 3 aylık süre boyunca yüzde 16 değer kazandı.

ÇEYREK ALTIN KAÇ PARA OLDU? ALTIN FİYATLARI SON DURUM TIKLAYIN

Fakat Putin faktörünün hafifleşmesi en azından kısa vadede yatırımcıların altının değerini yeniden gözden geçirmesine neden oldu. Bunu yapan yatırımcıların pek azı vardıkları sonuçtan memnun kaldı.

Değerli Metaller Stratejisti Edel Tully, altının şu anda destekleyici noktalarının az olduğunu ve daha da zayıflaması için oldukça fazla faktörün bulunduğunu belirtti. Tully, "Fiziksel alıcılardan herhangi bir acele yok. Bundan ziyade bu tür alıcılar daha düşük seviyeleri bekliyorlar ve bu dönemlerde altında genellikle sakinliğin hakim olduğu dönemler oluyor" dedi.

ABD doları da altın fiyatlarında etkili oldu. Salı günü ve Perşembe günü dolar diğer bazı para birimleri karşısında değer kaybederken, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarında düşüşe gidebileceği söylentileri de bu harekete katkı sağladı. Güçlü dolar genelde altın fiyatlarına ters yönde etki yapıyor.

ALTINA İHTİYAÇ AZ OLUR

Signia Wealth stratejisti Gautam Batra, "ECB'nin harekete geçmek adına yaptığı çok güçlü çağrıdan sonra dolar endeksi güçlendi ve piyasalar da bunu dinledi" yorumunu yaptı. Batra ayrıca "Eğer hisse piyasaları iyi bir performans gösteriyorsa altına daha az ihtiyaç olur çünkü güvenli liman talebi daha azdır" dedi.

Belchers altında daha çok satış eğilimli bir tavır sergiledi. "Diğer emtialarda daha iyi bir performans görüyoruz" diyen Belchers, enerji ve sanayi metallerinin daha çok tercih edildiğini belirtti.

Batra altındaki hareketin aşırı olduğuna dikkatleri çekerek "Aşırı satış gerçekleşmedi fakat ilgi çekebilecek seviyelerde. Önümüzdeki bir veya iki ay boyunca şu anki fiyatların sabit kalması beklenebilir ve altının da bu seviyelerde izleyeceği görülebilir" dedi.