BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.438,17
HABER /  DÜNYA

Birlik ve beraberliğin bozulmasına müsaade etmeyeceğiz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, bütün hedeflerinin Türkiye’nin zenginleşmesi olduğunu, birlik ve ber...

Abone ol

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, bütün hedeflerinin Türkiye’nin zenginleşmesi olduğunu, birlik ve beraberliğin bozulmasına asla müsaade etmeyeceklerini söyledi.
Konya-Karaman Oda ve Borsalar Müşterek Toplantısına katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, salona girişinde çiçeklerle karşılandı. Bir otelde gerçekleşen toplantıda konuşan Rifat Hisarcıklıoğlu, Konya ve Karaman’ı hiçbir zaman birbirinden ayırmadıklarını belirtti. Konya ve Karaman’ın manevi havasından her zaman etkilendiğini, başkanlığı süresince memleketi Kayseri’den daha çok Konya’yı ziyaret ettiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, şehrin ekonomisini değerlendirdi. Hisarcıklıoğlu, Konya’nın tarım ve hayvancılıktaki ihracatını Hollanda ile aynı seviyeye getirmek için hedefini yüksek tutması gerektiğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:
“Konya her şeyiyle bir bütün olarak birlik ve beraberlikle hareket ettiği süreçte sırtı yere gelmez. Son 10 yılda Konya’nın ihracatı 10 misli, Karaman’ın 8 misli artırmış. Artık vizyon ve hedef koyan bir şehir olmuş Konya. Türkiye ve dünyaya ufuk çizen bir Konya var önümüzde. Konya’nın hedefleri çok büyük ama bu da yetmez. Allah öyle güzel bir coğrafya vermiş ki, bunun kıymetini iyi bilmeliyiz. Konya büyüklüğünde bir Hollanda 55 milyar dolar tarım ve hayvancılık ürünleri ihraç ediyorsa, Türkiye’nin bu sektördeki ihracatı 12-13 milyar dolarsa daha gideceğimiz çok yol var. Bütün dünyadaki en modern sistemlerin hepsi Konya’ya gelmiş. Konya aslında bu yetmez diyip 55 milyar dolar tarım ve hayvancılıkta hedef koymalı. Konya’nın Hollanda’dan hiçbir eksiği yok. Konyalının Hollandalıdan fazlası var eksiği yok. Sadece tarım ve hayvancılıkta değil, bir sanayi şehri olan Konya ve Karaman’da 180 ülkeye ürünleri gidiyor. Karaman’a yapılacak her türlü yatırımın makinesini temin edilecek yer de Konya. O kadar güçlü sanayiniz var ama bunlar bize yetmez. Konya küçük OSB’lerde Türkiye birincisi, son dönemde alınan teşvik belgesinde 2. sırada. OSB büyüklüğü açısından Türkiye 3’ncüsü. Bunlara bakınca Konya’nın geleceğini görürsünüz. Önümüzdeki dönem Konya ne olacak derseniz, 5 beş sene sonra Konya’ya baktığınız zaman siz bile tanıyamayacaksınız.”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, birlik ve beraberliğin önemine değinerek, “Bütün hedefimiz Türkiye’nin zenginleşmesi. Bunun için aramıza fitneyi nifakı sokmayalım. Birlik ve beraberliği bozmaya kim kalkarsa ’dur’ kardeşim demeliyiz. Bunu dediğimizde hepimiz kazanacak, 76 milyon kazanacak. Aramıza fitne düşürmek, birbirimizin arasına fitne sokmaya çalışanlara kesinlikle müsaade etmeyelim. Bu birlik ve beraberlikte Konya Türkiye’nin en iyi kentlerinden biri haline geldi” diye konuştu.
Oda ve borsa başkanlarına iadeyi ziyaret için Konya’ya geldiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, göreve seçilenlere başarılar diledi, 4 yıllık görev sürelerini iyi değerlendirerek hizmet üretmelerini istedi.
Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak işlettikleri sınır kapılarının yanı sıra Büyük Anadolu Lojistik Organizasyon Sistemi ile trenlerle dünyanın birçok noktasına günlük yük taşımacılığı yaparak sanayici ve işadamlarına hizmet edeceklerini anlattı. Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki 2 yılda Türkiye’nin önündeki seçimleri ve süreçleri birlikte aşması halinde 2015 yılının sonunda daha istikrarlı ve başarılı, bileği bükülemeyen bir ülke görülebileceğini sözlerine ekledi.

KONYA’YA YATIRIM DESTEĞİ İSTEDİ
Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükçü, beyaz bir sayfa açarak yeni başarı hikayeleri yazmak için tüm ilçelerle birlikte yollarına devam edeceklerini kaydetti. Kütükçü, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Konya’ya yatırım desteği de isteyerek, “Konya olarak hedefimiz 2023’te 15 milyar dolar ihracat yapmak. Ancak bunu gerçekleştirebilmek için şehrimizi artık KOBİ Başkenti olmaktan çıkarıp, daha büyük ölçekli sanayi işletmeleri ile anılan, ulusal ve uluslararası yatırımcıların cazibe merkezi haline gelen bir yapıya kavuşturarak, 2023 hedeflerimiz için var gücümüzle çalışırken, 2071’i desteklerinizle inşa etmek istiyoruz. Her zaman şehrimizin yanında olan şahsınızdan bölgemizin kalkınmasında önemli rol oynayacak stratejik yatırımlar için destek bekliyoruz” dedi.

“ANADOLU’NUN ŞAHA KALKMASI LAZIM”
Toplantıda konuşan Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Uğur Kaleli, önümüzdeki dönem ticaret ve üretimde Anadolu’nun şahlanmasını istediklerini söyledi. KTB Başkanı Kaleli, “Her zaman için güvenin, vefanın, hoşgörünün şehri olan Konya, tarihi ve kültürel zenginliğini ekonomik olarak taçlandırmak istemektedir. Konya daha çok üretmek, daha çok kazanmak ve kazandırmak arzusundadır. Büyük bir tarım, sanayi ve ticaret potansiyeline sahip Konya, yetişmiş genç nüfusuyla, lojistik ve su sorununu çözmesiyle yakın coğrafyanın yıldızı, gıda güvenliğinin en büyük sigortası olacaktır” diye konuştu. Hz. Mevlana’nın ‘Birlik denizinin elçisi olan damlaya, yedi deniz esir olur’ sözünü hatırlatan Kaleli, beraber oldukça engellerin aşılabileceğini bildirdi.
Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk ise konuşmasında, Türkiye’nin ve Konya’nın 2023 yılı için ortaya konulan hedeflere geride kalan 10 yıllık performansı sergilenmesi halinde ulaşılabileceği söyledi. Konya-Karaman-Mersin hattındaki demiryolu ulaşımının çözülmesi halinde şehirlerin ticaretinin daha da artacağını savunan Öztürk, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Konya’ya yakışan bir eğitim yatırımı istedi.
Karaman Ticaret Borsası Başkanı Ekrem Baştuğ ve Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Toktay da, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu desteklemeye devam edeceklerini açıkladı.
Toplantıya Konya ve ilçeleri ile Karaman’daki oda ve borsa başkanları, yöneticileri, işadamları, sanayicilerin yanı sıra, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Eskişehir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Harun Karacan’da katıldı.
Toplantının son bölümünde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu salonda bulunanların sorularını da yanıtladı. Hisarcıklıoğlu’na ziyareti anısına çeşitli hediyeler verilerek hatıra fotoğrafı çektirildi.
(İHA)