BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,68
ALTIN 2.397,02
HABER /  DÜNYA

Birleşmiş Milletler Suriye için toplandı

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Apakan, Suriye'deki tradejiye son verilmesi için Uluslararası topluu göreve çağırdı

Abone ol

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Suriye'deki krize ilişkin olarak ''Uluslararası çabalar, Suriye'de akan kanı derhal sona erdirmeye ve Suriye halkının meşru talepleri ve emelleri çerçevesinde, Suriyeliler tarafından yürütülecek barışçıl ve demokratik bir geçiş dönemine geçilmesine odaklanmalıdır'' dedi.Büyükelçi Apakan, BM Genel Kurulu'nun Suriye'deki durumu ele aldığı toplantıda Türkiye'nin konuya ilişkin görüşlerini açıkladı.

Bu toplantıyı düzenlediği için BM Genel Kurulu Başkanı Nasır Abdülaziz El Nasır'a ve Suriye'deki insan hakları durumuyla ilgili kendilerine bilgi veren BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay'a Türkiye'nin teşekkürlerini sunan Büyükelçi Apakan, ''Türkiye, Suriye'de devam eden şiddetten ve olaylarda hayatını kaybeden sivillerin sayısının artmasından derin üzüntü duymaktadır. Uluslararası çabalar, Suriye'de akan kanı derhal sona erdirmeye ve Suriye halkının meşru talepleri ve emelleri çerçevesinde, Suriyeliler tarafından yürütülecek barışçıl ve demokratik bir geçiş dönemine geçilmesine odaklanmalıdır'' dedi.

Suriye'de iç savaş olasılığından, mezhepsel ya da etnik ayrımlardan kesinlikle kaçınılması gerektiğinin altını çizen Apakan, ''Uluslararası toplum, çok geç olmadan Suriye'deki insan hakları durumuyla ilgili tek sesle konuşmalı'' dedi.

Türkiye'nin, Arap Birliği'nin Suriye'deki krizi sona erdirmeye yönelik çabalarını takdirle karşıladığını ve desteklediğini ifade eden Apakan, ''Suriye'nin Dostları Grubu'nun oluşturulması yönündeki çağrıyı memnuniyetle karşılıyoruz'' diye konuştu.

Tüm Suriye'de bir insani kriz riskinin giderek büyüdüğünü ve bu kapsamda Türkiye'nin, BM'nin tüm ilgili kurumlarına başvurduğunu da söyleyen Apakan, uluslararası toplumun ve insani yardım örgütlerinin Suriye'deki insani durumun daha da kötüye gitmemesi için seferber olmaları gerektiğini belirtti. Apakan, bu süreçte Türkiye'nin Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

SURİYE TEMSİLCİSİ İSRAİL'E YÜKLENDİ

Toplantının son konuşmacısı olan Büyükelçi Apakan'ın ardından Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar Caferi söz hakkı isteyerek, İsrail Büyükelçisi Ron Prodor'un açıklamalarını eleştirdi.

İsrail'i Suriye'de ''timsah gözyaşları'' dökmekle suçlayan Caferi, ''İsrail'in işgalinde olan Golan Tepeleri'nde sırf mayınlar yüzünden 300 Suriyeli çocuk hayatını kaybetti, diğer yerleri söylemiyorum bile. İsrail, işgal altında tuttuğu Filistin topraklarında sayısız insan hakları ihlalleri ve kıyımlar yaparken, insan hakları karnesi ortadayken, burada çıkıp da bizi eleştirmeye nasıl kalkışabilir?'' diye konuştu.

KAHANIŞI GENEL KURUL BAŞKANI YAPTI

Toplantının sonunda kapanış konuşması yapan BM Genel Kurulu Başkanı Nasır Abdülaziz El Nasır da, toplantıya katılan ülkelerin, Suriye'de devam eden şiddetten derin endişe duyduklarını ifade ederek, ölümlerin durması gerektiğini söylediklerini vurguladı.

BM'ye üye ülkelerin çoğunluğunun BMGK'nın, Arap Birliği planını destekleyen Suriye karar tasarısını kabul edememesinden hayal kırıklığı duyduklarını ifade ettiklerini belirten El Nasır, ''Genel Sekreter Ban Ki-mun ile Arap Birliği temsilcilerinin devam eden diyaloğundan cesaret alıyorum ve umarım bu, Suriye'deki krizin barışçıl çözümüne yardımcı olacak acil ve kararlı bir girişimin oluşmasına yardımcı olur'' dedi.

BM Genel Kurulu'ndaki toplantı tüm gün sürdü.