BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Körfeze 1 trilyon dolarlık proje

Altı üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi’nde 2020 yılına kadar değeri 1 trilyon dolara ulaşan projelerin tamamlanmasının beklendiği bildirildi. Bu rakam ile dünyada kişi başına düşen en yüksek inşaat harcamasına ulaşılmış olacak.

Abone ol

Dubai merkezli medya şirketi MEED tarafından yayınlanan rapora Katar'da ihaleye çıkarılması beklenen 106 milyar dolarlık projenin de dahil edildiği kaydedildi.


MEED Proje Kalite Ödülleri panel başkanı Edmund O'Sullivan, tamamlanan ve halen devam eden projeler ile Körfez ülkelerinin öneminin daha da arttığına dikkat çekti ve bunun bir bakıma dünyada başka yerde görülmediğini söyledi.


İlk defa geçen yıl verilen kalite ödülleri ile Körfez bölgesinde tamamlanan inşaat projelerinin değerlendirildiği ve inşaat sürecinin sonucuna bakıldığı ifade edildi. Bağımsız juri üyeleri, milli ve bölgesel seviyede sunulan projeleri değerlendirmeye alacak ve ödüller Mayıs ayında sahiplerini bulacak.


Geçen yıl ödül alan projeler, dünyanın en yüksek kulesi Burç Halife (Dubai), Milli Kütüphane (Kuveyt) ve Katar enerji projesi Mesaid oldu.


Firmaya göre en büyük yatırımların yapıldığı sektörler arasında petrol ve gaz, ağır sanayi, elektrik üretimi ve su arıtımı, turizm, sosyal altyapı ve ulaşım bağlantıları bulunuyor. Bu projelerin önümüzdeki 10 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.


Bunun yanısıra doğal gaz zengini Katar, milyar dolarlık yatırım projeleriyle dikkat çekiyor. Uzmanlar, artan boyut ile projelerin daha karmaşık haline geldiğini ve etkin biçimde sonuca ulaşmak için daha dikkatli davranılması gerektiği üzerinde uzlaşıyor.