BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,55
ALTIN 2.381,98
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Biriken GSS borçları ne olacak?

Ülkemizde son verilere göre 500 Bin prim borcu olan vatandaşımız var. Peki GSS prim borçlarına af gelecek mi? Ödemeyenler için ceza uygulanacak mı?

Abone ol

Prim affı nedir, ülkemizde prim affı ne kadar gerekli, prim affı bekleyen ne kadar vatandaş var? Bu soruların cevabını Bünyamin Esen veriyor.

Genel Sağlık Sigortası Borçları

Bilindiği üzere ülkemiz 1 Ocak 2012 tarihinde, tarihi nitelikte bir dönüşüm olan Genel Sağlık Sigortası’na geçti.
Buna göre, Kanunda belirtilen esaslar dâhilinde ülkedeki tüm vatandaşlar ve yerleşik yabancılar GSS kapsamına alındı, köhnemiş ve şikayet edilen Yeşil Kart sistemi kaldırıldı.
GSS kapsamına alınan vatandaşların gelirlerinin tespit edilmesi amacıyla test yapılması gündeme geldi. Bu işlemi ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları üstlendi.
Gelir testi sonucuna göre aile içerisindeki kişi başına düşen geliri asgari ücretin üçte birinden az çıkan vatandaşların prim borcu Devlet tarafından üstlenilerek (aynen Yeşil Kart sisteminde olduğu gibi) ücretsiz sağlık yardımı almaları sağlandı.
Geliri asgari ücretin üçte birinden fazla çıkan kişiler ise üç kademe şeklinde prim borcu çıkmaya başladı.



Prim borçlarındaki kademeli sistemde, ilk gelir grubu 40 TL, ikinci gelir grubu 120 TL, en üst gelir grubu ise 245 TL prim borcuna tabi tutuldu.

500 Bin Prim Borçlusu Var

Öte yandan GSS sisteminin dizaynı yapılırken önemli bir hesaplama hatası yapılmıştı.
GSS kapsamına alınan vatandaşların gelir testinin uzun zaman alacağı ve tüm vatandaşlara ulaşmanın mümkün olmayabileceği hesaplanmamıştı.


Her ne kadar milyonlarca vatandaş Sosyal Yardımlaşma Vakıflarının kapısında günlerce bekleyerek izdiham içerisinde gelir testini yaptırsa da sayısı milyonları geçen ciddi bir vatandaş kitlesi gelir testini yaptıramadı.

Bu sayıya GSS borcu olduğunu bilmeyen, reformdan haberi olmaya, medyaya ve internete erişimi kısıtlı özellikle yoksul kesimlerin eklenmesi ile tablo daha da karardı.
İşte bu gelir testi yaptıramayan kişilere çok çok fakir olsalar bile en üst gelir grubundan prim borcu, yani aylık 245 TL prim borcu çıktı.