BIST 10.215
DOLAR 32,17
EURO 35,03
ALTIN 2.462,00
HABER /  GÜNCEL

Birden'den hükümete veryansın

Hükümetin Anayasa değişiklik paketine en ağır eleştiri Danıştay'dan geldi. Birden, düzenlemenin eskiyi aratacağını iddia etti.

Abone ol

Danıştay Başkanlar Kurulu, Anayasa değişikliği paketindeki yargıya ilişkin düzenlemeleri değerlendirmek üzere bugün toplandı. Toplantı sonrası açıklama yapan Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Anayasa değişiklik paketinin yargı reformu niteliği taşımadığını iddia etti.

Danıştay Başkanı Birden düzenlediği basın toplantısında Anayasa Paketi'nin resmi olarak kendilerine iletilmediğini söyledi. İşte Birden'in sözleri;

Bizim tekliflerimiz önemsenmemiş dikkate alınmamıştır. Yargı reformundan anlaşılması gereken, yargının hızlandırılması davaların etkin ve adil bir çözüme kavuşturulması bu yolla halkın beklentilerinin karşılanmasıdır.

Anayasa Mahkemesinin oluşumu, seçilme şekli var olan sistemi aratır şekildedir.

Siyasi parti kapatma konusundaki düzenleme kuvvetler ayrılığına aykırıdır. HSYK'nın daha bağımsız daha teminatlı bir yapıya kavuşturulması gerekirken daha geniş tabanlı bir hale getirilmesi ve Adalet Bakanlığı'nın ağırılğını hissettir bir yapı oluşturulmuştur. Adalet Bakanı ve Müsteşara kurulda yer verilmiş olması sağlıklı değildir.

HSYK'ya hukuk dışı üye atanması uygun bir düzenleme değil. HSYK ve YAŞ kararlarının yargı denetimine açılmasını biz talep etmiştik bazı düzenlemeler olumlu.

Bu tasarı bize gelirmi bizden bilgi sorulurmu bilgimiz yok. Yargı reformu taslağına ilişkin bilgimiz sorulmuştu biz o konuda değerlendirmelerde bulunduk.

Avrupa Birliği düzenlemelerinde bakan ve müsteşar kurulun dışında. Danıştay ve Yargıtay müsteşarın çıkarılması talebinde bulundu. İlerleme raporlarında farklı farklı yorumlar olabilir ancak bizim düşüncemiz budur.