BIST 10.899
DOLAR 32,20
EURO 34,97
ALTIN 2.454,72
HABER /  DÜNYA

BİRBİRLERİNE CAN VERDİLER

Avrupa ve Türkiye’nin ilk çapraz karaciğer nakli operasyonundan iyi haber geldi. Çapraz karaciğer nakli operasyonu geçiren Naz Karayanık ve ...

Abone ol

Avrupa ve Türkiye’nin ilk çapraz karaciğer nakli operasyonundan iyi haber geldi. Çapraz karaciğer nakli operasyonu geçiren Naz Karayanık ve Konstantin İpseftel’in sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.
10 Nisan günü Avrupa ve Türkiye’nin ilk çapraz karaciğer nakli İstanbul’da gerçekleştirildi. Karaciğer hastası 70 yaşındaki Konstantin ve 1 yaşındaki minik Naz Karayanık’ın yolları çapraz karaciğer naklinde kesişti. Karaciğer nakli için karaciğerini vermeye razı olan anne Songül Karayanık’ın karaciğeri minik Naz bebek için büyük geldi. Benzer durum ise Konstantin İpseftel içinde geçerliydi. 70 yaşındaki Maki İpseftel ise küçük karaciğerine babası için vermeye hazırdı. Ancak küçük kara ciğer babasını kurtarmaya yetmiyordu. Umutsuzluğa kapılan iki aile için iyi haber Prof. Dr. Yaman Tokat’tan geldi. İki aileye çapraz karaciğer nakli teklifinde bulunan Yaman, başarılı bir operasyon yaparak iki kişiye yaşam sansı verdi.
Küçük karaciğerini minik bebek Naz’a veren Maki İpseftel, "Çapraz nakilde Songül hanımlarında ihtiyacı vardı. Şansımıza denk düştü. Sonuca gittik. Biz sonbaharda buraya gelmiştik. Kadavra bulunamayacağız söylendi. Çünkü sıfır gurubu ve kadavra bulmamız çok çok zordu. Benim karaciğerimin olmayacağı Nisan ayının başında belli oldu. Şansımıza birkaç güç içinde de Songül hanımlarla karşılaştık" dedi.
Her iki ailenin de amacına ulaştığı ifade eden Maki İpseftel, "Sonuçta minik bir bebek var ortada. Onu babamızdan daha çok merak ediyoruz. Babamızı görüyoruz ve iyi durumda. Bizim hedefimiz babamızın sağlığıydı. Songül hanımın hedefleri de çocuklarının sağlığıydı. Sonuç itibariyle iki ailede hedeflerine ulaşmış oldu" ifadelerini kullandı.
Her iki ailenin de ortak bir amacı olduğu ifade eden Songül Karayanık, "Bizim tetkiklerimiz yapılmaya başlanmıştı. Nakil hazırlığına geçtik. Nakil hazırlığında benim ciğerimin büyük olduğu için Naz’a uygun olmadığı söylendi. Daha sora kilo verdiğim takdirde uyabileceği söylendi ve 10 kilo verdim. Ona rağmen ciğerimin hiç ufalamadığı söylendi. Başka sıfır gurubumuz yoktu. Ve tek çare çapraz kara ciğer nakline başvurmamız gerektiğini söyledi Yaman Hoca. Çapraz nakle başvurur başvurmaz da 2-3 gün içinde sonuç aldık. Yaman Hocayla görüştük ve karşılıklı kabul ettik. Ve gerçekleştirdik" diye konuştu.
Naz Bebeğin ciğere uyum sağladığını söyleyen Anne Songül Karayanık, ‘’Naza vermemiş gibi değilim. Başkasına vermiş gibi de düşünmüyorum. Çünkü bu yoldaki bizim hedefimiz Naz’ın iyi olmasıydı. Onlarında aynı şekilde Constantin Bey’in iyi olmasıydı. Şuanda ikisi de iyiler ve amacımıza ulaşmış oluyoruz. Nakille ilgili bir sorunumuz yok. Ciğeri de uyum sağladı" şeklinde konuştu.
Çapraz karaciğer nakli gerçekleştirilen Konstantin İpseftel ise son derece iyi olduğu ifade ederek "Yavaş, gide gide iyileşiyorum. Biliyorum ki daha iyi olacağım. Hepimizin iyileştikten sonra çok sevineceğiz ‘’ açıklamalarında bulundu.
onstantin ve Naz bebeğin operasyonlarının son derece başarılı geçtiğini vurgulayan Prof. Dr. Yaman Tokat , şunları söyledi:
"Bu operasyonda Constantin ve Naz Bebek vardı. Biri 70 yaşında diğeri 7 aylıktı. İki tane uçta olan hastamız vardı. Birine annesi diğerine oğlu verecekti. Naz’ın annesinin karaciğerinin sol lobu çok büyük geldi. Naz 6 kiloluk bir bebekti ve 700 gramlık bir sol lob vardı. Bu çok büyüktü. Öbür taraftan da Constantin’in oğlunun sol lobu çok küçüktü. Çok küçük olduğu için kendisine yetmeyecekti. Kan grupları da birbirlerine uyumlu olunca çiftlerin Constantin’in oğlu Naz’a baba gibi karaciğerinin bir parçasını verdi. Naz’ın annesi de Constantin’e kızı gibi karaciğerinin sol tarafını verdi. Zordu ameliyat. Biri çok küçüktü ve çok yıpranmış bir çocuktu. Diğer taraftan damarları tıkalı yaşlı bir adamla baş ediyorduk. Aynı gün ameliyatları bitirdik. Gayet iyi. Vericiler taburcu oldu. Alıcılardan Constantin serviste yatıyor. Birkaç gün içinde taburcu olacaktır. Naz bebeğin durumu da gayet iyi gidiyor. Yoğun bakımda şuan. Tahmin ediyorum ki birkaç güne o da yoğun bakımdan çıkacak ve normal servise geçecektir’’
(İHA)