BIST 10.269
DOLAR 32,23
EURO 34,79
ALTIN 2.439,59
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Bir yılın ardından

En silik mürekkep, en güçlü hafızadan iyidir

Abone ol

NTV Yayınları’nın 2005 yılında ‘10 Yıl Almanak’ı ile başlayan serisi, her yıl düzenli olarak tarihe kayıt düşmeye devam ediyor. Raflarda yerini alan ‘’ından derlediğimiz fotoğraflarla geride bıraktığımız bir yılda dünyada ve Türkiye’de yaşanan gelişmeleri bir kez daha hatırlatmak istedik.

Amstetten sapığı
Amstetten, Avusturya’da huzurlu bir şehirdi. Ne var ki 2008’in 19 Nisan’ında tüm dünyada bambaşka bir şekilde ünlendi. Elektrik mühendisi Josef Fritzl, öz kızını 24 yıl boyunca bodruma hapsedip ondan 7 çocuk yaptı. Akli dengesi yerinde olan Fritzl, ömür boyu hapse mahkum edildi. 25 Nisan’da ise Vakit Gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez, 14 yaşındaki B.Ç’ye cinsel istismarda bulunmaktan gözaltına alındı. Üzmez, Adli Tıp raporu sonrası tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Türkiye, ‘Barış

Gelini’ne mezar oldu
Pippa Bacca adıyla tanınan İtalyan sanatçı Giuseppina Pasqualino di Morineo 8 Mart 2007’de beyaz gelinlik giyerek arkadaşı Silvia Moro ile Milano’dan yola çıktı. Amaçları ‘Gelinlik Yolculuğu’ adı verilen projeyle dünya barışına katkı yapmaktı. Bacca, otostopla geldikleri Türkiye’de tecavüze uğrayıp boğularak öldürüldü.

Spor camiası yasta
2008 Şubat’ında Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı’na seçilen ve geçirdiği kalp krizi sonucu 5 Temmuz’da Bodrum’da hayatını kaybeden Hasan Doğan, spor camiasını yasa boğdu. Spor yazarı ve eğitimci Gündüz Tekin Onay 4 Ocat’ta; Atletizm Federasyonu eski Başkanı Cüneyt Koryürek 19 Ocak’ta; Milli Güreşçi Gazanfer Bilge 20 Nisan’da; Türkiye’de en uzun süre çalışan yabancı futbol teknik direktörü Abdullah Gegiç ise 20 Haziran’da öldü.

Sahne senin Obama
4 KasIm’da yapılan seçimler sonucunda ilk kez bir siyah, Amerikan Başkanı seçildi. Barack Obama, sadece Amerika’da değil, tüm dünyada umut dalgası yarattı. Obama’nın 20 Ocak’taki görevi devralma törenine milyonlarca Amerikalının katılması bekleniyor.

Fener’in ışığı Türkiye’ye vurdu
Almanya’da faaliyet gösteren Deniz Feneri e.V’nin üç yöneticisinin yargılandığı dolandırıcılık davası, günlerce Türkiye gündemini meşgul etti. Dolandırıcılık suçundan mahkum olan üç sanık, toplam 10 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Deniz Feneri’nin Türkiye uzantılarıyla ilgili soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Almanya’daki Deniz Feneri davasıyla ilgili belgeleri Alman makamlarından resmi olarak istedi.

Hafızalarımıza kazınanlar 

- BM tarafından Darfur soykırımını yapmakla suçlanan Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan Ahmed Elbeşir, Ankara’ya resmi ziyarette bulundu. (Ocak) 

- Bülent Ersoy, 24 Şubat’ta Kuzey Irak’a kara harekatının hemen ertesinde “Çocuğum olsa askere göndermezdim” dedi ve hakkında halkı askerlikten soğutma suçuyla dava açıldı. Ersoy, beraat etti. 

- 27 Ocak’ta Kütahya’da meydana gelen tren kazasında 9 kişi hayatını kaybetti. 

- 31 Ocak’ta İstanbul Davutpaşa’daki maytap atölyesinde meydana gelen patlamada 23 kişi öldü, çok sayıda insan yaralandı. 

- 6 Şubat’ta 6 yıl boyunca kötü koşullarda esir hayatı yaşayan Fransız asıllı Kolombiyalı politikacı Ingrid Betancourt, film gibi bir operasyonla kurtarıldı. 

- Kosova Parlamentosu tarihi bir kararla ülkenin bağımsızlığını ilan etti ve Kosova Sırbistan’dan kopmuş oldu. (17 Şubat) 

- 13-16 Mayıs’ta Türkiye’nin konuğu Britanya Kraliçesi 2. Elizabeth ve eşi Prens Philip’ti. 

- 23 Mayıs’ta CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Bolu eski Valisi Ali Serindağ ile baş başa yaptığı görüşmeyi Vakit Gazetesi’nde aynen yazılmış görünce telekulak iddiasında bulundu. Sav’ın vali ile görüşmesi sırasında çalan cep telefonunu, ‘no’ yerine ‘yes’ tuşuna basarak açık bıraktığı anlaşıldı. 

- Mars Gezegeni’ne gönderilen NASA’nın Phoneix isimli yüzey aracı 25 Mayıs’ta Mars’a indi. Phoneix’in topladığı veriler Mars’ın kuzey kutbunda çamurla örtülü buzullar olduğunu kanıtladı. 

- Malezya Muhalefet Lideri Enver İbrahim, erkek yardımcısına fiili livatada bulunmaktan suçlu bulununca, Türk Büyükelçiliği’ne sığındı. (Haziran) 

- ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’na saldırı düzenlendi. 3 polis şehit oldu, 3 terörist öldürüldü. 

- Türkiye’nin en büyük cezaevlerinden Bayrampaşa Cezaevi kapatıldı. (18 Temmuz) 

- Sırp savaş suçlusu Radovan Karaciç yakalandı. Yakalandığında, ak sakallı bir alternatif tıp uzmanı kılığındaydı. (21 Temmuz) 

- AK Parti’ye açılan kapatma davası 30 Temmuz’da sonuçlandı. Parti kapatılmadı ama Hazine yardımından mahrum bırakıldı. 

- Gürcistan, ayrılıkçı bölge Güney Osetya’ya müdahale edince Rusya olaya el koydu. Osetya’dan girip Gürcistan’ın başkenti Tiflis yakınlarındaki Gori’den çıkan Rus tankları, geri dönmemek için epey ayak diredi. (8 Ağustos) 

- 8-24 Ağustos tarihleri arasında Pekin’de Olimpiyatlar yapıldı. 

- 14-15 Ağustos’ta İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad Türkiye’deydi. 

- 6 Eylül’de tarihi bir adım atan Cumhurbaşkanı Gül, resmi temaslarda bulunmak üzere Ermenistan’a gitti. 

- 15-19 Ekim tarihlerinde düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı’nın onur konuğu Türkiye’ydi. 

- 17 Kasım’da Türkiye, BM Güvenlik Konseyi’ne seçildi. 

- Hindistan’ın en büyük kenti Mumbai’de 26 Kasım akşamı 11 Eylül saldırılarına benzer sarsıcılıkta bir terör eylemi gerçekleştirildi. 60 saat süren rehin alma eyleminde yüzden fazla kişi hayatını kaybetti. Rehin alınan 3 Türk, kurtuldu. 

- 6 Aralık’ta 15 yaşında bir gencin polis tarafından öldürülmesi üzerine Yunanistan’ın başkentinde başlayan olaylar tüm şehirlere hatta bazı Avrupa başkentlerine yayıldı.

Rahat bir nefes alamadık! 

- Yeni yıla girdiğimiz ilk günlerde, 3 Ocak’ta Diyarbakır’da düzenlenen terör saldırısı bir yılın daha nasıl geçeceğinin habercisi gibiydi. 16. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda görevli subay ve astsubayları taşıyan servis aracı geçerken patlayan bombada, sadece araçtakiler değil çevreden geçenler ve cadde üzerindeki dershanede bulunan çok sayıda öğrenci de zarar gördü. 5 kişi öldü, 68 kişi yaralandı. 

- TSK, Kuzey Irak’ta 16 Aralık 2007’de hava harekatı, 21 Şubat 2008’de kara harekatı başlattı. Karda beyaz kamuflaj giysileriyle yürüyen askerler hafızalarımıza kazındı. 

- Takvimler 1 Mayıs’ı gösterdiğinde İşçi Bayramı, her yıl olduğu gibi çıkan arbedelerle kutlandı. 

- 10 Mayıs 2008’de İran-Irak-Türkiye üçgeninde ve çok riskli bir bölgede bulunan Aktütün Karakolu’na, Irak’ın Kuzey’inden gelen teröristler 200 kişilik grupla saldırdı. Saldırıda 6 asker şehit olurken, 19 terörist öldürüldü. 3 Ekim Cuma günü K. Irak’taki Zap kampından geçen 350 kişilik PKK’lı grup aynı karakola saldırı düzenledi. 7 asker şehit oldu, 22’si de yaralandı. 5 saat süren çatışmalarda 23 PKK’lı öldürüldü.

-Türkiye sudaki arsenikle tanıştı. 29 Mayıs’ta Ankaralıların Kızılırmak’ın arsenikli suyunu içtiği ortaya çıkınca, Belediye Başkanı Melih Gökçek de İzmir’i ihbar etti. Bunun üzerine pek çok ilde arsenikli su tartışmaları başladı. 

- 14 Temmuz’da Ergenekon iddianamesi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. 28 Temmuz’da kabul edilen dava, 20 Ekim’den bu yana görüşülmeye devam ediyor. 


- Yıl içinde sivilleri hedef alan bir başka bombalı saldırı da 27 Temmuz’da Güngören’de gerçekleşti. Trafiğe kapalı caddede 2 dakika arayla patlayan bombalar sonucunda 17 kişi öldü, 154 kişi yaralandı. 

- 1 Ağustos günü Konya’nın Taşkent İlçesi, Balcılar Beldesi’nde yatılı Kuran kursu çöktü. Bilanço; 18 ölü, 29 yaralı kız çocuğu. 

- İstanbul’da izinsiz gösteri sırasında gözaltına alınan tekstil işçisi Engin Çeber, 10 Ekim’de işkence sonucu hayatını kaybetti. İşkence sorumluları 21 Ocak’ta yargılanmaya başlanacak.