BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Bir liderin ibretlik hikayesi! Zaman yazdı

Hayat hikayesi Başbakan Erdoğan'a çok benzeyen ve yolsuzluktan hapse düşen Tayvanlı politikacı Zaman'ın gündeminde...

Abone ol

Zaman gazetesinin "Bir sözde demokratın portresi" başlığıyla verdiği , Başbakan Erdoğan'a göndermelerle dolu. 

Yoksul bir aileden gelen, önce belediye bakanlığı yapan, vesayetçi yapıya meydan okuyarak lider olan ve sonrasında yolsuzluğa bulaşan, görev süresi dolunca da müebbet hapis cezası alan Tayvan eski devlet başkanı Chen Shui-bian, bugün Zaman'ın sayfalarını süsledi.

HAPİS CEZASI LİDERLİĞİN YOLUNU AÇMIŞ

Yayınladığı makaleden dolayı aldığı 1 yıllık hapis cezasının onu başkanlığa taşıdığı ifade edilirken, Bian'ın sürekli mağduriyete oynamasının halk desteğini arttırdığı vurgulandı.

BELEDİYE BAŞKANLIĞI DA YAPMIŞ

Belediye başkanlığındaki performansının iyi olduğu yazılan haberde, Bian'ın Çin karşıtı söylem geliştirmesii ve gerilim üzerine siyaset izlediğinin altı çizildi.

ÇAKMA SUİKAST ŞÜPHESİ

Uydurma suikastlerle kendisini mağdur konumuna çevirmek istendiği yazılan haberde, konuyla ilgili şu satırlara yer verildi:

"Shui-bian 1985’te katıldığı genel seçim arifesinde rakip parti KMT’yi kendisini zehirlemekle suçlamıştı. İkinci suikast girişimi ile ilgili tahkikat yine 1 yıl süren soruşturmanın ardından kapandı. Ama gerilimli tartışmalar dinmedi. Polis, 1 yıl sonra baş şüphelinin cesedinin olaydan kısa süre sonra denizde bulunduğunu açıkladı. İfadesi alınamamıştı. Dolayısıyla azmettiriciye ulaşılmamıştı. Bu yeni bir tartışmaya kapı araladı. Şüphelinin olayın üstünü örtmek isteyenlerce öldürülüp denize atıldığı ileri sürüldü."

YOLSUZLUKLAR

Devlet başkanlığı döneminde hem kendisi hem de ailesi yolsuzluklara bulaştığı ortaya çıkınca, Bian'ın ailesinin Japonya'ya  kaçtığı aktarıldı. 2008'de görev süresi dolar dolmaz dokunulmazlığı kalktıktan sonra yargılanan Bian'ın ‘görevi sırasında devlet başkanlığı özel fonundan zimmetine 3,15 milyon dolar geçirdiği, bir kamu arazisi anlaşması karşılığında 9 milyon dolar rüşvet aldığı, haksız kazancının bir kısmını İsviçre’deki gizli hesaplarına aktardığı’ kanıtlanan eski lider ‘yolsuzluk’, ‘kara para aklama’ ve ‘zimmete para geçirme’ suçlarından müebbet hapse çarptırıldığı ifade edildi.

"DIŞ GÜÇLER" SAVUNMASI

Popülist politika izlediği, dış güç savunmasının yargıya inandırıcı gelmediği aktarılan haberde, Bian böyle tarif edildi:

Chen Shui-bian, 20 yılı aşan siyasi kariyeri boyunca başına gelen tüm olumsuzlukları Çin Milliyetçi Partisi’ne mal etmeyi düstur edilmişti. Hakkındaki olumsuz iddiaları muhataplarından ‘daha fazla’ bağırarak inkâr ediyordu. ‘Milli’ duruşundan ötürü ‘dış güç Çin’ ile ülke içindeki ‘uzantısı’ KMT’nin hedefinde olduğunu her ortamda deklere ediyordu. Başarıya giden yolda her türlü siyasi oyunu mubah görüp, popülizmde sınır tanımıyordu. Ülkeye ondan başka hiçbir siyasinin hizmet edemeyeceğini savunuyordu. Her konuda, her durumda tek o haklıydı! Dokunulmazlığın sağladığı sınırsız güç onu otoriterleştirmişti."

USULSÜZLÜKLERE GÖZ YUMMAYANLAR DA VARDI

Tayvan’ın eski lideri Chen Shui-bian’ın ibretlik hikâyesini sayfasına taşına gazete, haberin sonunda şu ifadelere yer verdi:

"Bir de madalyonun diğer yüzü vardı. Onun mubah gördüğü yolsuzluklar, usulsüzlüklere göz yummayanlar vardı. Kendisiyle birlikte eşini, çocuklarını, yakınlarını ve partisini suça bulaştıran dokunulmaz lidere dokunabildikleri anda müdahale ettiler. Eski cumhurbaşkanına hak ettiği cezayı verip, ülkedeki kokuşmuşluğa set çektiler!"