BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,10
ALTIN 2.526,45
HABER /  GÜNCEL

Bir köyü susuzluk derdi bitiriyor...

6 yıldır başlarında bu dert var... Ektikleri arazileri sulayamıyorlar... Ürün alamadıkça da köy eriyor.

Abone ol

Van'ın Edremit ilçesi Çayırbaşı köyünde 6 yıldır yaşanan tarımsal sulama sorunu nedeniyle hane sayısı 80'den 30'a düştü.

Devlet Su İşleri'nin (DSİ) tarımsal sulamada kullandığı, Urartular döneminden kalma 3 bin yıllık Şamran kanalından su akmadığı için, bölge halkının tek geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık yapılamıyor, meyve ağaçları kuruyor.

Köy muhtarı Hamit Çiçek, ilgili kurumlara dilekçeyle müracaat ettiğini belirterek, hiçbir gelişmenin yaşanmadığını, bu nedenle 80 hane olan köyün 30 haneye düştüğünü söyledi.

''ATALARDAN KALMA TARIM ALANLARI
VE AĞAÇLAR KURUYOR''


Arazilerini sulayamayan yöre halkının köyden göç etmeye başladığını ifade eden Çiçek şunları söyledi:

''Bölgenin en güzel sebze, meyve ve tahıl ürünlerinin yetiştirildiği köyümüzde susuzluk nedeniyle tarım bitme noktasına gelmiş durumda.

Şamran kanalı tarafından köyümüze su veriliyordu. Ancak kanalın tahrip olmasının ardından artık sular akmıyor. Van Valiliğine, DSİ Bölge Müdürlüğü yetkililerine dilekçe ile müracaat ettik. Hiçbir sonuç alamadık. Çevremizdeki tüm köylere su veriliyor hem de fazlasıyla... Bizim köye neden su verilemediği anlayamıyorum. Herkes susuzluk nedeniyle göç ediyor. Su olmadığı gibi bizler akmayan suyun parasını sulama birliklerine ödüyoruz. Muhtar olarak vicdan azabı çekiyorum. Köyde atalarımızdan kalma tarım alanları ile meyve ağaçları kuruyor.''



-''4 BİN KOYUN VARDI ŞİMDİ KÖYDE HİÇ KOYUN YOK''-



Köyde göç etmekten başka bir yollarının bulunmadığını belirten köy sakinlerinden Yusuf Çiçek ise, ''Köyümüzde 4 bin koyun vardı, şimdi hiç koyun besleyen yok. Halimiz perişan. Tek geçim kaynağımız tarım ve hayvancılık. Bunun için su olmazsa olmazımız. Şimdi evimize yemek götürecek paramız bile yok'' dedi.

DSİ 17. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, söz konusu köydeki sulama sisteminin köyde kurulan sulama birliğine bağlı olduğunu ve daha sonra Şamran kanalındaki tahribatlar nedeniyle sulamanın yapılamadığını belirtti.

Yetkililer, köydeki su sorunun çözümü için Şamran kanalının onarılması gerektiğini belirterek, DSİ Genel Müdürlüğü ile irtibat halinde olduklarını, vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.