BIST 10.082
DOLAR 32,26
EURO 34,86
ALTIN 2.430,52
HABER /  GÜNCEL

Bir askerin korkunç itirafları

1990'lı yılların karanlık yüzü açığa çıkıyor. Şemdinli'de askerlik yapan bir erin anlattıkları dehşet uyandırdı.

Abone ol

1994 yılında Şemdinli'de vatani görevini yapan askerin iddiaları tüyler ürpertti. İtirafçı asker o günleri hiç sorgulamamış. Ölen arkadaşlar için daha çok işkence yapmak istediklerini söylüyor.

ATV Haber'e konuşan askerin iddiasına göre 12 korucu, askeri birlikte sorgulanıp PKK'lı olduğu gerekçesiyle kurşuna dizildi..

15 yıl önce tanık olduğu olayları Adalet'e ihbar eden askerin, ATV haber muhabiri Erdal Şimşek'e yaptığı çok özel itiraflar dehşet uyandırdı.

1994-1995 yılları arasında Hakkari Şemdinli ilçesi Derecik mezrasında yaşandı. İddiaya göre mezradaki İç Güvenlik Taburu'na getirilen 12 korucu PKK'lı korucu önce işkence gördü. Ardından kurşuna dizilip tabur içinde çukura gömüldü.

 
Asker cesetlerin gömüldüğünü iddia ettiği yerin krokisini böyle çizdi.

İşte korkunç infazı yazdığı bir mektupla Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'na ihbar eden askerin anlattıkları:

İLK TABUR KOMUTANI ÖLDÜRDÜ

1994 yılında 4-5 tane sivil giyimli, bıyıklı şahıslar bizim tabura geldi. Jitem'den olduklarını öğrendik. 2-3 gün taburda kaldılar. Sonra yanlarına bir grup askeri alarak Başaklı köyüne gittiler. Geri geldiklerinde beraberinde 12 köylüyü getirdiler. Bunlar taburdan içeri girer girmez bizim yaklaşık 70-80 metrekare genişliğinde cephane çukuru vardı. Orada bunu tabur komutanı öldürdü. Tabanca ile iki mermi vücuduna sıktı. Adam orada 2 gün ölü bir şekilde kaldı.

KIRILMADIK KEMİK KALMADI

Geride kalan 11 kişiyi taburun askerlerine verilerek işkence yapıldı. Kırılmadık zerre kadar kemikleri bırakılmadı. Parmak kemiğinden tutun burun kemiğine kadar kırıldı. Bize bunlar PKK'lı dendi. Dillerini anlamıyorduk. Sadece bir arkadaşım Kürtçe bildiği için söylemişti. İçlerinden biri 'babamı bırakın' diye yalvarıyormuş. İşkence 5 altı gün sürdü.

'ÖLDÜRMEK İSTEYEN VARSA ÖLDÜRSÜN' DEDİLER

Son bol veriliyordu. Çünkü ıslatıp ıslatıp dövüyorlardı. 50-60 metre yakınımda infaz edildiler. Ortak yapıldı. Gönüllü kim varsa öldürmek istiyorsa gelsin öldürsün dediler. 11'i de öldürüldü hepsi aynı çukura gömüldü. Mesela postalar, taburun gözde askerleri ve arkadaşları ölenlerle bazı subay astsubaylar. Birer ikişer kurşun sıkılıp arkalarındaki çukura gömüldüler.

KOKULAR 15 GÜN SONRA KAYBOLDU

Taburun sol tarafından vardı. Havuzu cephaneliğe çevirmiştik. Havuzdan sonra küçük bir tepe var. Onun 30-40 metre yanı. Onlar gömüldükten 15-20 gün sonda sonra cesetlerin kokusu kayboldu. Köylüler öldürüldükten sonra bu köy bir kaç gün sonra yakıldı.

ÖLEN ARKADAŞLARIMIZ AKLIMIZA GELDİKÇE

O dönemde herşeyden önce gençsin toysun. 20-21 yaşlarında ölen arkadaşlarımız aklımıza geldikçe onların daha çok acı çekerek ölmesini istiyorduk. Son bir senedir JİTEM olayını duyunca üzülmeye başladım.