BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Binlerce Yunan kesintilere karşı yürüdü

Sendikaların düzenlediği grev ulaşım, eğitim ve sağlık sektörlerinde etkili olurken, binlerce kişi Atina ve Selanik'te meydanları doldurdu.

Abone ol

Yunanistan'ın büyük kentleri bir kez daha hükümetin kesinti planlarına karşı çıkan binlerce memur, işçi ve öğrencinin eylemlerine sahne oldu.

Başkent Atina'da polis sayısı 20 bini bulan eylemcileri dağıtmak için gözyaşartıcı gaza başvurdu.

Parlamento önündeki göstericiler arasındaki 300 kişilik bir grup polise molotof kokteyli atarak çatışmaya girdi.

Olaylar sırasında ikisi polis en az dört kişinin yaralandığı bildiriliyor. Polis 10-12 kişinin de gözaltına alındığını açıkladı.

Hayat bir kez daha durdu

Kamu sektörü çalışanlarının katıldığı bir günlük grev nedeniyle başkentte ulaşım bir kez daha felç oldu.

Toplu taşıma sistemleri devre dışı kalırken, deniz ve hava ulaşımında da seferler neredeyse tümüyle durdu.

Greve katılan eğitim çalışanları sebebiyle okulların büyük kısmı açılmazken, ülkedeki hastanelerin yalnızca acil servisleri hizmet verdi.

Ülkenin ikinci büyük kenti Selanik'te de benzer bir tablo vardı. Buradaki gösterilere de 10 bin kadar kişinin katıldığı haber veriliyor.

Eylemciler son grev kararını Yunan hükümetinin tasarruf önlemleri kapsamında uygulamaya koyduğu ilave emlak vergisi ve otuz bin kamu çalışanının işten çıkarılması kararına tepki olarak aldı.

Ülkede son aylarda hemen her hafta greve gidiliyor. Kamu ve özel sektör çalışanlarını temsil eden sendikalar 19 Ekim'de de ülke çapında genel greve gitme kararı aldı.

Ülkedeki en büyük sendikalardan GSEE'nin sözcüsü Statis Anestis, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, hükümetin yeni önlemlerinin adil olmadığını, işçilerin haklarının ve gelirlerinin "barbarca" hedeflediğini belirtti.

Anestis ekonomiyi daha da zora sokan bu önlemlerin, grev sayesinde kurtarma paketinin arkasında duran üçlü (IMF, AB ve Avrupa Merkez Bankası) tarafından bir kez daha gözden geçirileceğini umduklarını söyledi.

Atina'daki gösterilere katılan 37 yaşındaki eylemci Dimitris Kızılis ise Yunan halkının, boyun eğerek vatanseverliğini ispatlaması gerektiği yönündeki yaklaşıma karşı koyması için bir fırsat olduğunu belirtti.

Kızılis, işçiler olarak gerçek vatanseverliğin eylemle karşı koymak olduğunu düşündüklerini söyledi.

IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu yetkililerinin Yunan ekonomisinin reform karnesine dair incelemeleri halen sürüyor.

AB, Yunanistan'a verilecek yeni kredi dilimi konusundaki kararı bu incelemeleri beklemek üzere ertelemişti.