BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.416,03
HABER /  GÜNCEL

Binali Yıldırım'dan flaş Suriye mesajları...

Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı değerlendirmelerde Suriye için kritik mesajlar verdi.

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım, Suriye'nin toprak bütünlüğünün bozulmaması gerektiğini ifade eden Türkiye'nin bu konudaki tavrının çok net olduğunu söyledi. Suriye'de akan kanın durması gerektiğini kaydeden Yıldırım, Suriye'nin tümünü temsil edecek bir yönetimin esas olduğunu söyledi.

Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası konuştu. Türkiye'nin Suriye konusundaki duruşunun çok net olduğunu ifade eden Yıldırım,

Suriye'nin altı yıldır süren iç savaş nedeniyle enerjisini günden güne kaybettiğini, milyonların ülkelerini terk etmek zorunda kaldığını söyledi. İşte Yıldırım'ın Suriye konusundaki sözleri:

"500 bin civarında masum insan da bu anlamsız iç savaşta hayatını kaybetti. Artık akan kanın daha fazla sürmemesi, Suriye'de huzurun ve istikrarın tekrar sağlanması, bizce bölge içi yapılacak en öncelikli ve en önemli işler içerisinde yerini almış durumda.

BÜTÜN SURİYE'Yİ TEMSİL EDECEK BİR YÖNETİM

Burada taraflar var, taraflar kim? Rejim. Diğer taraf kim? Suriye muhalifleri. Bir de terör grupları var, DEAŞ PYD YPG gibi. Diğer taraftan koalisyon güçleri var, bir de rejimin davet ettiği Rusya var. İran ve Suudi Arabistan’ı da dahil edebiliriz. Bütün bu tarafların aklı selimde bir araya gelip, Suriye’de akan kanın durması ve tekrar bütün Suriyelileri temsil edecek bir yönetim şeklinin oluşması esastır.

"HEDEF BİR KÜRT OLUŞUMU! BUNU ASLA KABUL ETMEYİZ"

Bizim önemle üzerinde durduğu konu çok nettir. Suriye’nin bölünmemesi, toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi. Herhangi bir etnik gruba avantaj sağlayacak yeni bir yapıya müsaade edilmemesi. Türkiye’nin güneyinde bir Kürt oluşumu meydana getirmek, başka bölgelerde de başka oluşumlar meydana gelmesine zemin hazırlamak…

Bu asla bizim kabul edeceğimiz bir şey değildir. Esasen Suriyelilerin de kabul edeceği bir şey değildir. Bu esastan hareketle, Türkiye, yakından ilgili İran başta olmak üzere, Rusya, Amerika, hatta bazı körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan’ın da rol alacağı bir modelle artık daha fazla zaman kaybetmeden Suriye’de yeni bir sayfanın açılması hayati öneme sahip. Bunun üzerinde elimizdeki en güncel bilgileri ve çalışmaları ifade ettik.

BİR ETNİK GRUBA AVANTAJ SAĞLANAMAZ

Bütün tarafların aklıselimle bir araya gelip Suriye'de akan kanın durdurulması ve tekrar bütün Suriyelilerin temsil edileceği bir yönetişim şeklinin oluşturulması esastır. Bu bağlamda bizim önemle üzerinde durduğumuz konu çok nettir; Suriye'nin bölünmemesi, toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi, herhangi bir etnik gruba avantaj sağlayacak yeni bir yapılaşmaya izin verilmemesi.

İSRAİL'E GAZZE ELEŞTİRİSİ

(İsrail'in Gazze bölgesine karşı giriştiği hava saldırısı) Sivillere yönelik bu saldırıların onaylanmadığını açık bir dille ifade etmek isteriz. Bizim İsrail ile ilişkilerimizin normalleştirilmesi Filistinliler'in haklı davalarına karşı duruşumuzu, onlarla birlikte hareket etmemizi asla engellemez, durdurmaz."