BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,68
ALTIN 2.403,06
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Binalar alarm veriyor!

Eğer binanızda bu uygulama eksikse tehlike saçıyor olabilir. İşte detaylar

Abone ol

Türkiye'de konutlarda dış cepheye iç cephe kadar önem verilmediğini belirten Boya Sanayicileri Demeği (BOSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Faik Bitlis, boyasız binaların büyük risk taşıdığını söyledi.

Özellikle büyükşehirlerde yapılan binaların birçoğunun yıllarca sıvalı ya da tuğla ile kaba inşaat görüntüsünde kullanıldığını vurgulayan Bitlis, "Çıplak bina sadece görsel olarak kötü değil. Yağmur suyu hem tuğlayı hem de inşaat demirini yiyip bitiriyor. Deprem bölgesindeki ülkemizde boyasız evler tehlike altında” dedi.Yıllık 800 bin ton ve 2 milyar dolarlık iç pazarı temsil eden BOSAD'ın Başkanı, boyanın en önemli güvenlik unsurlarından birini oluşturduğunu ifade etti.

EV SAHİPLERİNE UYARI

Boyanın şehirlere çağdaş bir görüntü verdiğini anlatan Bitlis, evlerinin dış cephesini boyamayan ev sahiplerini şöyle uyardı:

"Boyanın koruyucu etkisi var. Kullanıldığı her yerde paslanmayı da çürümeyi de önler. Binaların dış cephesinde de betona ve demire su geçmemesini sağlar. Sıvalı hatta tuğla ile yıllar geçiren binalar risk altında. Çünkü yağmur suyu yıllar içinde demiri de betonu da çürütüyor. Bina maliyetinde yüzde 5'i bile bulmayan bu kalem hep atlanıyor. Evlerin iç cephesine her yıl boyatanlar dışına bu kadar özen göstermiyor."

PSİKOLOJİK ETKİSİ VAR

Ahmet Faik Bitlis, şehirlerde konutların dış görüntüsünün de insan üzerinde psikolojik etkileri olduğunu söyledi. Son 20 yılda büyükşehirlerin büyük bir çarpık kentleşme yaşadığını aktaran Bitlis, "Avrupa ve ABD'de dış cepheler, 6 yılda bir yenileniyor. Boya yaptırmayan evsahiplerine ceza kesiliyor. Şehir güzelliğine önem veriliyor. Türkiye' de de bu uygulama başlamalı. Çünkü çirkin görüntü psikolojiyi de kötü etkiliyor" dedi.

TÜRKİYE AVRUPA'DA 6'NCI SIRADA

Bitlis, Türkiye'nin 800 bin tonluk iç pazarla Avrupa'da 6'ncı sırada bulunduğunu vurguladı. Bitlis'in verdiği bilgiye göre Türkiye'de kişibaşı yıllık tüketim 11 kilogram. Avrupa ve ABD de ise bu rakam 30 kilograma kadar çıkıyor. Bitlis, mantolamanın bu oranı artırmak için fırsat olabileceğini belirterek şunları söyledi:

"Zorunlu mantolama, yeni yapılan binaları kapsıyor. Bu binalarda mantolama yapıldığında boya da yapılması gerekiyor. 2017'den itibaren mevcut konutlarda da mantolama yapılacak. Böylece çağdaş ve sağlıklı bir dış görüntü oluşacak."

SEKTÖR GÜCÜNÜ GÖSTERECEK

Vatan Gazetesi'nin haberine göre; bünyesinde boya ve hammadde sektörünün 80'e yakın kuruluşunun yer aldığı Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD), 13-15 Eylül tarihlerinde CNR'da gerçekleştirilecek Paint İstanbul Fuarı ile sektörün gücünü gösterecek. Paint İstanbul Fuarı'nın ilkini 2010 yılında yaptıklarını belirten Ahmet Faik Bitlis, "Boya sektöründe bölgesel merkez olmak istiyoruz. Avrupa ve çevre ülkelerden gelecek yabancı katılımcılarla sektörü masaya yatıracağız. Önemli bir kongremiz de olacak. Burada boya sektörunde teknolojinin nereye geldiğine şahit olacağız" dedi.