BIST 10.253
DOLAR 32,26
EURO 34,70
ALTIN 2.404,32
HABER /  DÜNYA

Rusya'dan sert Suriye tepkisi!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AB'nin Suriye'ye uyguladığı ambargoya uymayacaklarını söyledi...

Abone ol

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan Suriye ile ilgili sert bir açıklama geldi. Suriye'ye onarım görmüş helikopteri taşıyan gemilerin çevrilmesini sert bir dille eleştiren Lavrov "AB'nin Suriye ambargosuna uymayacağız" dedi.

Lavrov, bir radyoda yaptığı açıklamalarda Rusya'da onarımı yapılan Suriye'ye ait 3 helikopteri taşıyan geminin geri çevrilmesini sert bir dille eleştirdi.

İngiliz sigorta şirketinin teminatı çekme kararının, ''İngiliz sigorta sisteminin güvensizliğini'' gösterdiğini belirten Lavrov şunları kaydetti:

''Batı medyasının Rus gemisiyle ilgili tepkisi belirli bir kampanyanın parçasıdır.

Bunun çok da ahlaklı bir kampanya olmadığını söylemeliyim. Suriye'ye savaş gemisi göndermiyoruz.

Biz kamuoyuna açık bir şekilde Suriye ile imzaladığımız silah satışı sözleşmesinin gereklerini yerine getirdiğimizi açıkladık.

Bu silahlar tamamen savunma amaçlı ve çoğunlukla da hava savunma sistemleri. Bunlar halka karşı kullanılamaz. Sadece dış saldırılara karşı kullanılabilir.''

Lavrov, gemideki helikopterlerin 2008 yılında onarılması için Suriye ile sözleşme imzaladıklarını aktardı.

SURİYE HALKI KARAR VERMELİ
Lavrov, görevi bırakması halinde Esad'a dokunulmazlık verilmesi önerisine de değindi.

Buna Suriye haklının karar vermesi gerektiğini dile getiren Lavrov, "Dış güçlerin yapması gereken, ülkedeki tüm güçlerin masaya oturup gelecekleriyle ilgili müzakerelere başlamasını sağlamak olmalı'' diye konuştu.

'MÜDAHALE FELAKET OLUR'
Lavrov, bir başka soru üzerine de Suriye'ye yönelik bir müdahalenin bölge için felaket anlamına geleceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Suriye çok sayıda etnik ve dini toluluğun bir arada yaşadığı ülke. Buradaki dini grupların başka ülkelerle de ilişikleri var.

Lübnan, Suriye'deki gelişmelerden etkilenmeye başladı bile. Burada etnik gruplar arasında ortaya çıkabilecek çatışmalar tüm bölgeye yayılabilir.

Mesela Kürt sorunu. Kürtler hem Suriye'de hem Türkiye'de hem Irak'ta hem de diğer ülkelerde yaşıyorlar.''