BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,65
ALTIN 2.387,41
HABER /  GÜNCEL

'Bin Ladin suikaste uğramadı'

Amerikan adalet bakanı Eric Holder, Usame bin Ladin'in ölü ele geçirildiği operasyonun bir suikast olmadığını söyledi.

Abone ol

Amerikan Adalet Bakanı Eric Holder, el Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesiyle sonuçlanan baskın için "bir suikast değildi" ifadesini kullandı.

Holder, BBC'ye yaptığı açıklamada operasyonun hedefinin "öldürmek ya da ele geçirmek" olduğunu ve Bin Ladin teslim olmayı teklif etseydi bunu kabul edeceklerini ifade etti.

Bin Ladin'in teslim olacağına dair net bir işaretin olmadığını söyleyen Holder, bu çerçevede Amerikan askerlerinin "uygun bir şekilde" hareket ettiklerini belirtti.

Adalet Bakanı, baskını gerçekleştiren özel kuvvetlerin güvenliğinin öncelikli olduğunu da ekledi.

Bin Ladin, 2 Mayıs tarihinde Pakistan'ın Abbuttabat kentinde yapılan operasyonda öldürülmüştü.

Fotoğraflar Kongre'ye gösterilecek

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA, Usame bin Ladin'in cesedine ait fotoğrafları Kongre'deki bazı komisyonların üyelerine göstermeyi planladığını açıkladı.

Bin Ladin yüzünden ve göğsünden vurulmuştu.

Bu nedenle yetkililer şimdiye kadar, fotoğrafların dehşet verici olduğunu öne sürerek bunları yayınlamayı reddetmişti.

Ancak dün yapılan açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'ndeki 4 komisyonun üyelerinin fotoğrafları CIA merkezine gelerek görebilecekleri belirtildi.

Yargısız infaz suçlaması

Usame Bin Ladin'in oğulları Pakistan'da bir operasyonla Bin Ladin'i öldüren ABD'yi "yargısız infazla" suçladı.

New York Times gazetesine açıklama yapan aile, el Kaide liderinin neden sağ yakalanmadığını bilmek istediklerini söyledi.

Bin Ladin ailesi adına açıklama El Kaide liderinin dördüncü oğlu Ömer Bin Ladin'e atfedildi.

Ömer Bin Ladin geçmişte sık sık kendisiyle babasının ideolojisi arasına mesafe koymuş bir isim.

Aile ayrıca, Pakistan'ın Abbuttabat kentinde 2 Mayıs'taki operasyondan sağ kurtulanların serbest bırakılmasını da istedi.

Cihat yanlısı bir internet sayfasında yayımlanan bir mesajda ise Bin Ladin'in cesedinin denize bırakılmasının "ailesini küçülttüğü ve aşağıladığı" belirtildi.

Bin Ladin Abutttabat kentindeki evinde Amerikan özel kuvvetlerinin düzenlediği bir operasyonda öldürüldü.

Amerikalı yetkililer Bin Ladin'in silahsız olmasına rağmen Amerikan askerlerine teslim olmak istediğine dair bir işaret vermediğini söylüyor.

Amerikan Adalet Bakanı Eric Holder, Bin Ladin'in öldürülmesinin yasal olduğu ve operasyonun bir "milli savunma eylemi" olduğunu savundu.

Ömer Bin Ladin, babasının cesedinin denize atıldığının söylendiği ve yeterli fotoğraf sunulmadığı için Ladin'in öldüğüne inanmadıklarını da belirtti.