BIST 9.486
DOLAR 32,50
EURO 34,74
ALTIN 2.488,66
HABER /  EKONOMİ

BİM'den bomba asgari ücret önerisi! Ceza müşteriye zam olarak yansıtılacak mı?

BİM CFO'su ve İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu asgari ücretle çalışanların Eylül aylarında ikinci ve daha yüksek oranlı vergi dilimine girdiğini, böylelikle net kazançlarında kayıp oluştuğuna dikkat çekerek, asgari ücrette ilk vergi diliminin yüzde 5'e düşürülmesi gerektiğini belirtti. Dortluoğlu, diğer zincir marketlerle birlikte kendilerine kesilen kartel cezasını fiyatlara yansıtmayacaklarını söyledi.

Abone ol

BİM CFO'su ve İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu asgari ücretliler için ilk vergi diliminin düşürülmesi çağrısında bulundu. Bloomberg HT yayınına katılan Dortluoğlu asgari ücrette ilk vergi diliminin yüzde 5 olması gerektiğini söyledi. Dortluoğlu'nun konu hakkında öne çıkan ifadeleri şunlar oldu:

- Türkiye'de ilk gelir vergisi dilimi yüzde 15, ikinci gelir vergisi dilimi ise yüzde 20. Asgari ücretli insanlar Eylül aylarında yüzde 15'lik dilimden yüzde 20'lik dilime geçiyorlar. Yıllık yüzde 17'lik bir gelir vergisi kesintisine muhatap oluyorlar. Bence bu çok yüksek bir oran.

- Benim önerim asgari ücrette ilk gelir vergisi diliminin yüzde 5 olması yönünde. Devletin bu kadar yüksek oranlarda gelir vergisi kesintisi yapmasını doğru bulmuyorum. Bazen şunu yaşıyoruz.

- Bir depo işçisi arkadaşım gelip, "Haluk Bey Eylül maaşımı eksik yatırmışsınız" diyor. Yıllık kazancı 0-60 bin TL olan kişilere yüzde 5'lik oran uygulanmalı.

- Asgari ücrette gelir vergisi oranını düşürmeden devlet sadece asgari ücreti artırırsa kayıt dışı artar.

- Geçen bir işadamı kişiyle karşılaştım. Bana "60 kişi çalıştırıyorum, bunun 15-20'si Türk, geri kalanı Afgan. Afganların bana maliyeti Türklerin 3'te biri kadar." dedi.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Bugün güneş yarın buz! Meteoroloji'den sarı ve turuncu kodlu uyarı üçü bir arada
Foto Galeri Bugün güneş yarın buz! Meteoroloji'den sarı ve turuncu kodlu uyarı üçü bir arada Galeriye Gözat