BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,24
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bilim insanları yara izlerini yok edebilen jel geliştirdi

Bilim insanları tarafından geliştirilen bu jel, yaraların iz bırakmadan dikilmesini ve onarılmasını sağlıyor. Araştırmayı yürüten Çinli bilim insanları, çalışmalarında ipek liflerinde bulunan yapışkan bir jel kullandı.

Abone ol

Biomaterial Science dergisinde yayınlanan makaleye göre, ipek proteinden üretilen bu jel, yaraların iz bırakmadan dikilmesini ve onarılmasını sağlıyor. Araştırmayı yürüten Çinli bilim insanları, çalışmalarında ipek liflerinde bulunan yapışkan bir jel kullandığını açıkladı. Bu jelin içerisinde bulunan protein zincirlerini birbirine bağlamak için ise özel ultraviyole ışınları ve foto başlatıcı kullanıldı.

Yan etkisi yok
Çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre hücrelerle birlikte sıkışabilen bu jelin vücuda hiç bir yan etkisi yok. Jelin kullanıldığı yerde yaralı dokunun yerine yeni deri dokusu oluşturulabildiğini gözlemleyen bilim insanları, jelin yaranın daha hızlı iyileşmesini de sağladığını belirtiyor. Ayrıca antiseptik özellikli bu jel sayesinde yaralı bölgeyi bakterilerden korumak da mümkün.

Jel, ameliyatların daha verimli geçmesi açısından da oldukça önemli.