BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Bikini 60 yaşında

Bazı çevrelerin “asma yaprağından beri dünyanın en devrimci giysisi” olarak tanımladığı bikini, 60 yaşında.

Abone ol

1946"daki ilk çıkışındaki skandal yaratan izlenimini artık kaybetmiş olsa da kadın giyiminin vazgeçilmez parçası haline gelen bikini, çekiciliğini ve cazibesini koruyor.

Mayonun tarihçesini kaleme alan yazar Olivier Saillard, bikiniyi, “Mayoların en sade ve en küçüğü: İplerle bir mayoyu oluşturan 4 adet üçgen” olarak tanımlıyor.

İkinci Dünya Savaşı"ndan sonra dünyanın en küçük mayosunu yaratmaya girişen Fransız Louis Reard"ın icadı, 5 Temmuz 1946"da Paris"teki Molitor havuzunda tanıtılmış, bundan 5 gün önce Pasifik"teki Bikini adasında ABD"lilerin nükleer denemesine atfen de bikini adını almıştı.

Aynı zamanda Moda ve Tekstil Müzesi"nin programlamasından sorumlu olan Saillard, o zamanlar bikiniyi tanıtmayı hiçbir mankenin kabul etmediğini belirttiği açıklamasında, “Bu kadar küçük bir mayo bir skandaldı” diyor ve bir dansözün bikiniyi tanıtmayı kabul ettiğini söylüyor. Olivier Saillard, “İki parçalı mayolar 30"lu yıllarda da vardı, ama var olmayan bu kadar küçük olan parçalardı. O zamanlar karnın bu kadar aşağısına inilmemiş, kalçaları örten parçalar bu kadar küçültülmemişti” diyor.

Vatikan tarafından kınanan bikini, uzun yıllar skandal yaratmıştı. “Ülkeler ve hatta Fransa"nın bazı bölgelerindeki belediyeler bile bikiniyi yasaklamıştı” diyen Saillard, bikininin zaferinin kadınlarınstatüsünün değişimine eşlik ettiğini belirtiyor.

Saillard, ayrıca, skandallar yaratan bikininin kadın için çok daha ince bir bedeni gerektirdiğini, kadını bir cazibe objesi haline getirmekle birlikte bu giysinin çok daha özgür ve kendi kendinin efendisi bir kadına hitap eden bir giysi olduğunu söylüyor.
Raquel Welch

50"li yılların sonunda sinema, yürekleri hoplatan Brigitte Bardot, Ursula Andress ya da Raquel Welch ile birlikte bikininin başarısına katkıda bulundu ve bikini gelenekselleşti. Bikini, 70"lerde yeni bir aşama kaydetti. Beden özgürlüğünü kutlayan kadınlar bikinilerinin üstlerini çıkartıp atınca “monokini”doğdu.

90"larda bronzlaşmanın sağlıksız olduğu görüşünün yayılması da bikiniyi yıldırmadı. Popülaritesini hiç kaybetmeyen bikini, günümüzde de plajların vazgeçilmesi olarak çekiciliğini ve cazibesini koruyor