BIST 9.091
DOLAR 32,38
EURO 35,01
ALTIN 2.325,79
HABER /  DÜNYA

Biden Başkanlık seçimleri için aday olacak mı?

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, 2016'da yapılacak başkanlık seçiminde Demokrat Parti'den aday olmayacağını açıkladı.

Abone ol

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, uzun süredir merak konusu olan kararını ABD Başkanı Barack Obama’nın da katıldığı basın toplantısıyla duyurdu. Beyaz Saray’da Rose Garden’da kararını açıklayan Biden, oğlu Beau Biden’ın mayıs ayında hayatını kaybetmesinin yasını tuttukları ortamda başkanlık seçimine katılmayacağını dile getirdi.

Biden, "Aile olarak bu kederli süreci yaşarken, başkanlık için gerçekçi bir kampanya girişimine atılmakta pencerenin kapandığını en başından beri ve defalarca diğerlerine söyledim. Bunun kapandığı sonucuna vardım" diye konuştu.

Mayıs ayında 46 yaşındaki oğlu Beau Biden'ı beyin kanseri nedeniyle kaybeden Biden, eylül başındaki bir açıklamasında, "Karar almaktaki en önemli etken, ailemin ve benim bu iş için gerekli duygusal enerjiye sahip olup olmadığımız. Kendime 'bunu yapabilir miyim?' diye sorup duruyorum. İnanın ki yanıtı ben de bilmiyorum. İşte bu nedenle de gözlerinizin içine bakıp 'bunu yapabileceğimi biliyorum' diyemem" demişti.

Beau Biden'ın ölmeden önce babasına başkanlık için aday olması yönünde vasiyette bulunduğu iddiları ortaya atılmıştı.

Joe Biden, 1988 ve 2008 yıllarındaki seçimde Demokrat Parti’den aday adayı olmuştu. Biden, 1988’deki yarıştan, İngiliz bir politikacının konuşmasını aynen aldığı ortaya çıktığı için ayrılmak zorunda kalmıştı. 2008’de Demokratlar içindeki adaylık yarışında Barack Obama’nın karşısına çıkan Biden, ön seçimlerdeki düşük oy oranını görünce çekilme kararı almış ve Obama ile birlikte Cumhuriyetçilere karşı mücadele vermişti.

Demokrat Parti içinde eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Vermont Senatörü Bernie Sanders, eski Maryland Valisi Martin O’Malley ile eski Rhode Island Valisi Lincoln Chafee partilerinin başkanlık seçimindeki adayı olabilmek için kampanyalarını yürütüyor.