BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,63
ALTIN 2.410,93
HABER /  GÜNCEL

Biber gazına yeni alternatif

İki lise öğrencisi biber gazına alternatif oluşturabilecek soğandan göz yaşartıcı gaz üretti.

Abone ol

Konya Adil Karaağaç Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, TÜBİTAK tarafından düzenlenen 2011 Yılı Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması’nın Antalya bölge elemelerine soğandan elde ettikleri biber gazıyla katıldı.

Öğrenciler, ‘Kork Benden’ adını verdikleri projelerinin güvenlik alanında kullanılabileceğini belirtti.

Kimya Teknolojileri bölümünde okuyan 11. sınıf öğrencileri Salih Şahin ve Mevlüt Dülgeroğlu, soğan ile polisin özellikle toplumsal olaylarda kullandığı göz yaşartıcı gaza rakip oldu.

Polisin kullandığı biber gazının insan sağlığına zararlı olduğunu anlatan öğrenciler, soğanın doğal göz yaşartıcı ve caydırıcı etkisinden yararlandıklarını kaydetti.

Soğanın içindeki uçucu alinaz enzimi bulunduğunu anlatan öğrenciler, “Yüzde 5'lik tuzlu su çözeltisi içinde soğanı keserek alinaz enziminin tutulmasını sağladık. Daha sonra bunu sprey kutusunda topladık. Alinaz enzimi korneanın üzerindeki sinirleri harekete geçirerek gözlerin yaşarmasını sağlıyor. Aynı zamanda da korneayı temizliyor.” diye konuştu.

İnsan sağlıyla dost soğan gazının etkisini 5 dakika sürdüğünü ifade eden öğrenciler, “Zararsız doğal çözüm elde etmeyi hedefledik. Emniyet yetkilerinin çok işine yarayacak bir buluş olduğunu düşünüyorum. Korkuturken iyilikte yapmış olacaklar.” dedi.