BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Beyrut'ta tarihi liderler zirvesi

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman bugün, Arabistan Abdullah ve Suriye lideri Esad ile tarihi bir zirvede biraraya geliyor.

Abone ol

Bölgesel bir ziyaret turuna çıkıp önce Mısır, daha sonra da Suriye'ye geçen Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın, bugün öğlen saatlerinde, Suriye Devlet Başkanı Esad ile birlikte Lübnan'a gelmesi bekleniyor.

İki lider, Lübnan Cumhurbaşkanı Süleyman ile bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda biraraya gelecek.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın, kral sıfatıyla Lübnan'a yapacağı bu ziyaret tarihi olarak nitelendiriliyor. Lübnan'ı, 1957 yılından bu yana ilk kez bir Suudi Kral ziyaret edecek.

Ülkede eski Başbakan Refik Hariri'nin bombalı bir saldırıda 2005 yılında öldürülmesi ve ardından Suriye askerlerinin Lübnan'dan çekilmesinden sonra, Suriye Devlet Başkanı Esad, Lübnan'ı ilk kez ziyaret ediyor. Bu da, iki ülke ilişkileri açısından ''dönüm noktası'' olarak nitelendiriliyor.

Hariri'nin öldürülmesini soruşturan Lübnan Özel Mahkemesi'nin, iddianamesini yakında açıklaması bekleniyor. Kral Abdullah ve Esad'ın ziyaretinin, iddianamenin açıklanması öncesinde, ülkede farklı gruplar arasındaki gerginliği yatıştırmaya yönelik olduğu yorumu da yapılıyor.

Mahkemenin iddianamesinde, Hizbullah üyelerinin suçlandığı ayrıntıların bulunduğu söylentisi, ülkede son dönemde gerginliğe yol açmıştı. Liderler zirvesinde, Lübnan Özel Mahkemesi'nin iddianamesiyle ilgili Lübnan'da gerginliğe yol açan gelişmelerin öncelikli ele alınması öngörülüyor.