BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.324,78
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Beyindeki 'iyi' karar yeri belirlendi

Alın yazısı der geçeriz ya... Bilim tam onun altında insanın kaderini etkileyen iyi kararların alındığı bir bölümü keşfetti.

Abone ol

Hala sırrı tam olarak çözülemeyen insan beyninde insanların "iyi" kararlar almasına yardımcı olan bölüm keşfedildi.

Bu bölüm 'alın yazısının' hemen altında, iki kaşın üstünde bulunuyor.

Oxford Üniversitesi'nden uzmanlar insan beynini iki farklı biçimde taradıktan sonra keşfetti. 25 kadın ve erkeğin taraması beynin bu bölümünün düzinelerce küçük bölümlerden oluştuğunu gösterdi.

Taramalar maymunların beyin taramasıyla karşılaştırıldı. İnsanların en yakın akrabası olan Makak maymunlarının beynindeki 12 bölümün 11'inin insanlarınkiyle aynı olduğu görüldü. Ancak Makak maymunlarında bu karar alma mekanizmasını sağlayan lateral frontal pole ismindeki bölümün olmadığı ortaya çıktı.

ALIN YAZISININ HEMEN ALTINDA

Oxford Üniversitesi'nden bilim adamı Matthew Rushwortg "Beyinde sadece insanda bulunan bir bölüm keşfettik. Lateral frontal pole ise tabir-i caizse "alın yazısı" denilen bölümün tam altında, her iki kaşımızın üstündeki bölümde bulunuyor" dedi. 

BU BÖLÜM SONUÇLARI BİLİYOR

Daha önce yapılan araştırmalar bu bölgenin çok işlevli olduğunu ortaya koymuştu. Örneğin bir şeyi yapıp yapmamaya karar vermek ve kararın sonuçlarını tahmin etmek, aksilik olması halinde neler olabileceğini öngörmek bu bölümün görevi.