BIST 10.308
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.407,15
HABER /  DÜNYA

Beyaz TV Usta'nın değil medyanın hikayesini anlattı!

Radikal yazarı Tayfun Atay Erdoğan belgeselsi diye yayınlanan "Usta'nın hikayesi" daha çok medyanın hikayesini anlattı...

Abone ol

GAZETECİLER.COM
Beyaz TV'de ekrana gelen Usta'nın Hikayesi ilginç detaylarıyla gündemde yer bulsa da Radikal yazarı Tayfun Atay programın ortaya koyduğu resim üzerinden çarpıcı bir medya eleştirisine

Atay "Usta'nın değil medyanın 'hikâye'si" başlıklı yazısında programı masaya yatırdı. Sunucular, hazırlanan VTR'ler, Erdoğan'a sorulan "sorular"ı sorgulayan Radikal yazarı programın tümünden Erdoğan'a dair olmasa da medyaya dair çarpıcı sonuçlara ulaştı.

İşte Atay'ın yazısındaki ilgili bölüm:

Hâlbuki hemen herkeste başta mevcut beklenti, daha çok belgesel niteliğinde bir çalışmanın karşımıza çıkacağıydı. Hiç böyle olmadığı gibi, eğlence kanallarında benzerlerine rastladığımız türden, ama o format içinde düşünüldüğünde bile oldukça vasat bir ‘sohbet-şov’ izledik. Bir tek sohbet edilen ‘star’ın hayat akışında iz bırakmış tanıdık sürpriz konuklar çıkarılmadı platforma, o kadar. Belki bunu karşılayacak mahiyette de bir grup ‘şöhret-figür’ ve onların yanı sıra Cumhurbaşkanı ile yapılan görüşmelerin bant yayını vardı. 
En vahimi, sanırım röportajı yapan ve yer yer ‘kraldan çok kralcı’ izlenimi bırakan sunucularımızdı. Bana gariban ilkokulumuza önemli bir şahsiyet (trafik bölge müdürü, itfaiyeden bir yetkili, Kızılay veya Yeşilay’dan bir görevli, vb.) konuşma yapmaya geldiğinde önceden öğretmenlerimiz tarafından elimize tutuşturulmuş veya ezberimize yerleştirilmiş soruları soran öğrenci halimizi hatırlattı!.. Müsamere gibiydi. Şöyle sorular vardı mesela: “Aranızda çocuklarla muhteşem bir enerji var. Gittiğiniz her yerde arabanızın arkası oyuncaklarla dolu. Bu çocuk sevgisi nereden geliyor?..”

Ya da şöyle, sentaks sorunlu sorular: “Anacım bana hangi yemeği yaptın dediğiniz hangi yemekler vardı?..” (Bu arada programın başlamasını beklerken onun öncesindeki spor programında da sunucunun “Günün gelişen gelişmeleriyle karşınızdayız” diye açılış yaptığına kulak misafiri oldum. Galiba kanalda kronik bir sorun bu.) 
Sunucularımızdan Ferda Yıldırım program biterken “Soruları bilmem nasıl buldunuz ama ben cevapların samimi olduğunu düşünüyorum” diyerek bitirdi. O değilse de biz bildik, sorular da ‘samimi’ydi. Gayet içten, ‘içeriden’!.. Tivitırda tartıştık, böyle bir program nesnel ya da sorgulayıcı olmaktan ziyade öznellik üretir kaçınılmaz olarak diye... Yalnız burada öznellik, sunucular nezdinde ‘özne’de erimeye kadar vardı.

Yazının tamamı için