BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,98
ALTIN 2.446,32
HABER /  GÜNCEL

Beyaz et sektörünün talepleri

Şeker Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bor, beyaz et sektörünün hükümetten beklentilerini dile getirdi.

Abone ol

Şeker Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bor, hükümetten beyaz et sektörünün önündeki engelleri kaldırmasını beklediklerini söyledi. Bor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''beyaz et'' sektörünün uzun bir aradan sonra istikrarlı bir dönemden geçtiğini ancak bunun, sektörün önünün tamamen açıldığı anlamına gelmemesi gerektiğini kaydetti.

Sektörün her dönemde üzerine düşeni yaptığını belirten Bor, şunları söyledi: ''Hükümetten beyaz et sektörünün önündeki engelleri kaldırmasını bekliyoruz. Sektörümüzün önünde iki büyük engel var; birincisi yüksek girdi maliyetleridir. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bu yıl için gerekli ithalatı yapıyor. Fiyatlar bize ne ölçüde yansıyacak bilemiyorum ama bu rakam dünya tavuk ihracatçılarıyla rekabet şansımızın olmayacağı kadar yüksek, onu biliyorum.

İkincisi ise KDV oranlarında eşitsizliktir. Yıllardır kırmızı ete uygulanan KDV ile beyaz ete uygulanan KDV oranının adaletsiz olduğunu vurguluyorum. KDV'nin kırmızı ette yüzde 1 iken, piliç etinde yüzde 8 ile 18 arasında olması ürünün satış fiyatını artırıyor ve tüketimi olumsuz etkileyen en önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor.

Tüketicinin alım gücünün azalması, sektörümüzü de olumsuz etkiliyor. KDV'nin düşürülmesiyle iç pazarda, girdi maliyetlerimizin dünya standartlarına çekilmesiyle de dış pazarda rekabet gücümüz artacak, sektörümüz nefes alacaktır. Bu da sadece bize, sektör üyelerine değil, ülke ekonomimize büyük oranlarda yansıyacaktır.''