BIST 10.063
DOLAR 32,37
EURO 34,85
ALTIN 2.397,79
HABER /  GÜNCEL

Beyaz eşya dağıtan vali yargılanacak

Tunceli'de seçim öncesi 3 bin 300 aileye beyaz eşya dağıtan vali hakkında 1 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı

Abone ol


Yerel seçim öncesi beyaz eşya dağıtan eski Tunceli Valisi Mustafa Yaman hakkında Yargıtay’da, seçim kanununa muhalefetten 1 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Başbakan Erdoğan YSK'nın uyarısına rağmen Valiye destek çıkmıştı.

Son kararname ile Giresun’a atanan ve yerel seçimler öncesinde beyaz eşya dağıtarak gündeme gelen eski Tunceli Valisi Mustafa Yaman hakkında Yargıtay 8’inci Ceza Dairesi’nde 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’a muhalefetten 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Yaman’ın, yerel seçimler öncesindeki eşya dağıtımının, seçimin düzenine ve dürüstlüğüne ilişkin YSK kararlarını uygulamakta duyarsızlık gösterdiğine hükmedince, Yaman’ı İçişleri Bakanlığı’na bildirdi.

Bakanlık da konunun incelenmesi ve araştırılması için 2 mülkiye başmüfettişi görevlendirdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da bu sırada Vali Yaman hakkında soruşturma başlattı. İddianameyi kabul eden Yargıtay 8’nci Ceza Dairesi, bunun üzerine duruşma günü belirledi. Yaman’ın muhalefet ettiği öne sürülen 298 sayılı Kanun’un 63/b maddesi, "Memur ve hizmetlileriyle her türlü araç, gereç ve imkanlarını siyasi bir partinin veya adayın emrinde veya herhangi bir siyasi faaliyette çalıştırmaları, kullanmaları veya kullandırılmaları yasaktır" hükmünü düzenliyor. Aynı yasanın 154. maddesinin son fıkrası ise 63. maddede yazılı yasaklara uymayanların 6 aydan bir yıla kadar hapis ve para cezasına çarptırılmasını öngörüyor.

BAŞBAKAN ERDOĞAN SAHİP ÇIKMIŞTI


Yerel seçimlerden önce Tunceli Valiliği ile bağlı 7 ilçe kaymakamlarının düzenlediği ’Her eve bir beyaz eşya’ projesi kapsamında, saptanan 3 bin 300 aileye beyaz eşya dağıtılmıştı. Kış nedeniyle eşyalar güçlükle sahiplerine ulaştırılmıştı. Tunceli merkez ilçe ve köyleri için, 1677 aileye 881 buzdolabı, 475 çamaşır makinesi, 887 kanepe, 414 ocaklı fırın, 191 televizyon ve uydu cihazı, 42 elektrik süpürgesi, 61 halı, 56 bilgisayar, 8 şofben ve 5 bulaşık makinesi dağıtıldı.

YSK’nın hakkındaki suç duyurusuna rağmen Yaman eşya yardımını sürdürüp "Fakire yardımdan ceza alacaksam alayım" demişti. Başbakan Tayyip Erdoğan da "Beyaz eşya dağıtımı"na sahip çıkarak "Tunceli Valisi’nin hassasiyetini tebrik ediyorum" diye konuşmuştu.