BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  SAĞLIK

Beslenmenin kanser riski üzerindeki etkileri

Moleküler Biyolog Merve Kinin, beslenmenin kanser riski üzerindeki etkilerini açıkladı.

Abone ol

"Genomik hasar, gen mutasyonları ve zamanla süre gelen DNA kırıkları birikerek kanser oluşumuna yol açar. Bu sebeple kanserin önlenmesi ile ilgili çalışmalar dış etkenler sonucu oluşan DNA hasarının azaltılması, DNA tamir mekanizmalarının çalışmasının besinlerle desteklenmesi gibi konuları hedef almaktadır." diyen Merve Kinin, şu şekilde açıklamalarına devam etti;

"Meyve ve sebzelerce zengin diyetlerin kanser riskini düşürdüğü ile ilgili çalışmalar yapılmıştır bunun yanında antioksidanların bol bulunduğu beslenme şekillerinin DNA tamir mekanizmasını desteklediği yapılan çalışmalarla belirlenmiştir."

"Genetik olarak kişilerde bulunan belli mutasyonların ise onları belirli kanser tiplerine duyarlı hale getirdiği bilinmektedir. Bu duruma örnek olarak başta meme kanseri ve bağırsak kanseri verilebilir. Ancak yalnızca genetik yatkınlık kanser olmak için yeterli olmayabilir. Yatkınlığı olan bireyler bunun farkında olup doğru yaşam şekilleri benimseyebilirlerse bu risk oldukça azalır."

"Sigara kullanımı bu çevresel faktörlerden biri iken beslenme şekli de bu faktörlerin başında yer almaktadır. Bu sebeple kansere yatkınlık belirlenip kişilere buna göre beslenme düzeni oluşturulursa bu risk minimuma inebilir."