BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SEÇİM

Beşir Atalay'a 'Allah söyletti' işte plan!

Beşir Atalay bilinçaltındaki tutamayıp dışa vurdu. O sözün manası çözüldü. Erdoğan adaylığını açıklamayı geciktiriyor çünkü...

Abone ol

İNTERNET HABER - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yerinde mi kalacak, yoksa Başbakan Tayyip Erdoğan yerine mi çıkacak?

Erdoğan'ın Meclis'te en fazla üç dönem kuralını koruması sonrasında Köşk'e çıkma istediği konusunda pek bir şüphe kalmadı. Bülent Arınç da 'istemesi durumunda adayımız yüzde 100 Erdoğan' demişti.

Peki, o zaman Erdoğan neden adaylığını hemen ilan etmiyor?
Hâlâ neyi bekliyor?

Radikal Gazetesi yazarı Murat Yetkin bu konuda gözden kaçan bir ipucunu "Allah söyletti' diyerek bugün dikkatlere sundu. Başbakan Yardımcısı Besir Atalay Kanal-7'deki mülakatında "Cumhurbaşkanlığından sonra başbakanlık mı olur?" diye kestirip atmış sonrasında ise bir düzeltme yayınlamıştı. İşte o sözdeki şifreleri çözen Yetkin planı şöyle açıkladı;

ALLAH SÖYLETTİ

"Atalay sürç-i lisan etmişti. İngilizce de buna 'Freudian slip', yani "bilincaltındakini tutamayıp söylemek' derler. Bizdeki karşılığı daha güzeldir; "Allah söyletti" denir.

Bunun bir tercümesi var. Gül'ün oyun dışına çıkmasının özellikle de genel seçim öncesinde AK Parti nin gelecegi acısından maliyeti çok yüksek olabilirdi. Ayrıca Gül'ün üç dönem yasağı da yok, yani yeniden seçilebilir ve Erdoğan'dan sonra doğal konumda partiye sahip çıkabilirdi.

ADAYLIK AÇIKLASININ GECİKME SEBEBİ BU

Uzun lafın kısası, Erdoğan ve Gül, aralarında yeni bir anlaşma zemini arayışında olabilirler.
Adaylık açıklamasındaki gecikme bundan kaynaklanıyor gibi; Atalay 'ın sürc-i lisanından çıkan sonuç budur.

NE ZAMAN BELLİ OLUR?

Önümüzde zorlayıcı hir takvim bulunuyor. Erdoğan 9-11 Mayısta Afyon'da partililerine bir daha danışacak. Sonra 14-15 Mayısta bir Arnavutluk-Kosova ziyareti planlanıyor. Gül ise 15-21 Mayıs'ta Çin'e döneminin son dıs gezisini yapacak.

Erdoğan'ın 23-26 olabilir, bir Avrupa turu var.
İste bu yoğun trafik içinde bir araya gelip ortak gelecekleri olup olmadığına karar verecek iki eski yol arkadaşı. Fazla vakit kalmadı, haziranda seçim süreci haşlıyor.



CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ NE ZAMAN? BİRİNCİ TURDA NE KADAR OY GEREKİYOR?